Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 13:50

Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται αύριο το στέγαστρο της βορειοανατολικής στοάς

Με δύο σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εγκαινιάζουν το Σάββατο το στέγαστρο της βορειοανατολικής στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Μεσσήνη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 6.00 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Αγορά, Ένδεκα γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη» ενώ στις 7.30 στο αρχαίο Θέατρο θα ξεκινήσει η συναυλία της Κλαούντια Ντελμέρ με τίτλο «Τραγούδι στις σειρήνες».

Πρόκειται για την απόδοση στο κοινό ενός εκτεταμένου έργου, όπως σημείωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση. Είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνει δύο υποέργα, την εγκατάσταση του στεγάστρου στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου, για τη μελέτη της οποίας είχε φροντίσει η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, καθώς και άλλες εργασίες ανάδειξης, όπως φωτισμό ασφαλείας σε όλες τις διαδρομές που οδηγούν στους χώρους στους οποίους διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λπ.

Το συνολικό έργο εντάχθηκε το 2017 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, ενώ το υποέργο του στεγάστρου, το οποίο η κα Μηλίτση χαρακτήρισε εργασία απαιτητική υψηλής τεχνικής δυσκολίας, είχε τελική δαπάνη 325.000 ευρώ.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας, ανασκαφέας και αναστηλωτής της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης, αναφερόμενος στη στοά που στεγάστηκε, είπε ότι πρόκειται για το χώρο όπου έτρεχαν και γυμνάζονταν οι αθλητές της εποχής όταν είχε πολλή ζέστη ή τον χειμώνα. Σήμερα, πρόσθεσε, ο στεγασμένος αυτός χώρος, επιφάνειας 400 τ.μ. θα μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ενώ η χρηματοδότηση του έργου έγινε επί υπουργίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον, όπως ανέφερε ο κ. Θέμελης.

Από την πλευρά της η Κλαούντια Ντελμέρ, σχολίασε πόσο φροντισμένος είναι ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σχετικά με τη συναυλία της, παρατήρησε πως όταν διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είναι σαν να συνδέεται ο χρόνος και οι εποχές να συνυπάρχουν.

Όσο για την εικαστική έκθεση που θα λάβει χώρα στη Στοά, περιλαμβάνει έργα των Γιώργου Ζογγολόπουλου, Ανδρέα Αραπάκη, Μάρκου Γεωργιλάκη, Αγγέλικας Κοροβέση, Σπύρου Λισγάρα, Στέλιου Παναγιωτόπουλου, Λήδας Παυλή, Στέφανου Σουβατζόγλου, Δημήτρη Φόρτσα, Αντώνη Χαλυβίδη και Γιώργου Χουλιαρά.
Διοργάνωση - επιμέλεια: Πέτρος Θέμελης, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Γιώργος Χουλιαράς, Ίρις Κρητικού.

Μαρία Νίκα 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα