Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 11:46

Τα βραβεία της Σπάρτης στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

«Η μουσική των πραγμάτων» του Μένιου Καραγιάννη και ο «Τέταρτος χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη απέσπασαν εξ ημισείας το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Σπάρτη, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Οι προβολές του Φεστιβάλ στη Σπάρτη ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουλίου με την ανακοίνωση των βραβείων.

Η βραδιά στη λακωνική πρωτεύουσα άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, ενώ στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, μέλος της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε και επέλεξε τις καλύτερες από τις ελληνικές συμμετοχές της διοργάνωσης, ανακοίνωσε τους νικητές:

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες:

- Η μουσική των πραγμάτων, του Μένιου Καραγιάννη και

- Ο τέταρτος χαρακτήρας, της Κατερίνας Πατρώνη

Για την ποιότητα της κινηματογράφησης και τη λεπτότητα της προσέγγισης της μοναχικότητας και του πένθους.

Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς. Οι δύο σκηνοθέτες θα μοιραστούν επίσης το έπαθλο των 2.000 ευρώ που προσφέρει ο Δήμος Σπάρτης, ο οποίος υιοθέτησε το εν λόγω βραβείο.

Επίσης, η κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου), απένειμε ειδική μνεία στις ταινίες:

- 1000 τ.μ., της Μάρως Αναστοπούλου, για τη ζεστή, τρυφερή, άκρως ανθρώπινη επεξεργασία του επιστημονικο-ιστορικού υλικού της

- Υφάντρες, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, για τη γλυκόπικρη ματιά με την οποία ιχνηλατεί μια άγνωστη ιστορία σχεδόν ξένης φιλανθρωπίας και επιχειρηματικότητας, που συνέβαλε στην εκμετάλλευση μιας παραδοσιακής τέχνης.

- Κυριακές, της Αλήθειας Αβράμη για την ακρίβεια με την οποία μετουσιώνει βιωματικές μνήμες και οικογενειακά μυστικά σε μια σύνθετη σπουδή χαρακτήρα που αφορά τον καθένα

Υπενθυμίζεται πως η 7η έκδοση της διοργάνωσης ξεκίνησε το ταξίδι της στις 18 Ιουνίου από την πόλη της Καλαμάτας και εξακτινώθηκε σε 10 ακόμα περιοχές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι, Δερβένι), φέρνοντας στο κοινό 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών.

Στη Σπάρτη φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ από τις 16 Ιουλίου, με καθημερινές προβολές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, σε συνδιοργάνωση με το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με ελεύθερη είσοδο.

Τυπικά, οι προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ολοκληρώνονται την Τετάρτη 28 Ιουλίου στην Πάτρα, με την ταινία που απέσπασε το βραβείο κοινού «Photographer of War» του Boris B. Bertman, και το ντοκιμαντέρ της Katy Lèna N’diaye «Time is in our Side».

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα