Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 14:00

Συγκλόνισαν «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (video, photos)

Συγκλόνισε το έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - Κατάμεστο το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Μια συγκλονιστική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018, στο κατάμεστο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου δόθηκε μία συναυλιακή παράσταση, βασισμένη σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής, το έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - Κοσμική Λειτουργία σε Ποίηση Διονυσίου Σολωμού.
Με αυτόν τον τρόπο η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλησε να τιμήσει την εθνική επέτειο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εστιάζοντας στο έργο του κορυφαίου εν ζωή Έλληνα συνθέτη που αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα του ανθρώπου για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Όπως έχει πρόσφατα αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, πρόκειται για ένα έργο που εστιάζεται αφ' ενός στις τρεις σημαίνουσες λέξεις «Λόγο, Έργο, Νόημα», οι οποίες εκφράζονται ως αίτημα και αφ' ετέρου «στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης ώστε να κρατήσουμε ότι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον».

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για την συνδιοργάνωση , όπως επίσης τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της περιφέρειας, αλλά και για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι ώρα ευθύνης, ώρα αφύπνισης, ώρα εθνικής συνεννόησης και εθνικής ανάτασης. Σε μια εποχή που δοκιμάζονται αξίες, είναι ανάγκη να προτάξουμε την ευθύνη που μας βαραίνει. Η εθνική ανεξαρτησία είναι ευθύνη όλων μας». Στην ερμηνεία του έργου συμμετείχαν οι σολίστ Κώστας Μακεδόνας και Μανώλης Χατζημανώλης, η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης. Αφηγήτρια ήταν η Μάνια Παπαδημητρίου.

Συμμετείχαν επίσης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας σε διδασκαλία Σταύρου Σολωμού. Το έργο διεύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος κλείνοντας τη συναυλία ευχαρίστησε το Πατραϊκό κοινό για τη θερμή ανταπόκριση και κατέκλυσε το συνεδριακό κέντρο και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Δείτε στιγμιότυπο από τη συναυλιακή παράσταση:

Δείτε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα:

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα