Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 12:36

Αφιέρωμα "Ο Άλλος Εαυτός": Το ανθρώπινο κεφάλαιο στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας φιλοξενεί φέτος το 6ο Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο υπό τον τίτλο "Ο Αλλος Εαυτός", που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας με την συνεργασία του Πολιτιστικού Σωματείου AIAL στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Αυτή τη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα προβληθεί η πρώτη από τις 5 ταινίες του αφιερώματος - ταινίες από τις πιο πρόσφατες παραγωγές του ιταλικού σινεμά, εισέπραξαν την πλήρη αναγνώριση κριτικής και κοινού, και επιβραβεύτηκαν σε διεθνές επίπεδο.

Το συνδετικό νήμα του αφιερώματος αντιμετωπίζει υπαρξιακά θέματα, ενταγμένα στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο, που κάνουν να εξέχουν δραματικά τις προσωπικές διαμάχες με τον πιο ενδόμυχο Εαυτό, με τις πιο απόκρυφες περιοχές της προσωπικότητας, τις οποίες φέρνουν στην επιφάνεια γεγονότα εξωτερικά στους πρωταγωνιστές.

Οι ταινίες, σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς μόνο υπότιτλους, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

"Το ανθρώπινο κεφάλαιο"- Il capitale Humano

Σκηνοθεσία: Paolo Virzì
Σενάριο: Stephen Amidon
Παραγωγή: Indiana, RAI - 2014, 110’
Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Bentivoglio Valeria Bruni Tedeschi Valeria Golino Fabrizio Gifuni

Ακολουθώντας την αφηγηματική δομή του θρίλερ, η ταινία αρχίζει με το "περιστατικό" (όχι φόνος, αλλά τροχαίο με εγκατάλειψη θύματος) και συνεχίζει με την τεχνική του flash back για να αναπληρώσει τους έξι μήνες που προηγούνται, σκιαγραφημένου σε τρεις ενότητες κάθε φορά με την διαφορετική άποψη τριών πρωταγωνιστών, και να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ενότητα που επιστρέφει στη χρονική σειρά για να ακολουθήσει τις έρευνες και να φθάσει στην αποκάλυψη του "ενόχου", με τις επακόλουθες συνέπειες στην ιστορία των χαρακτήρων. Το ατύχημα τριγυρίζει αδιάκοπα για να διασταυρωθεί με την αφηγηματική εξέλιξη, ενώ η τρεις ενότητες, ακολουθώντας τον χαρακτήρα-κλειδί της καθεμιάς, αποκαλύπτουν τις εύθραυστες και βασανισμένες πλευρές των πρωταγωνιστών. Στην πρώτη ενότητα, του Dino, μικρού κτηματομεσίτη με θέματα οικονομικής επιβίωσης και κοινωνικής σχέσης με την αστική τάξη με την οποία τυχαία συναναστρέφεται, και της δεύτερης συζύγου Roberta, ψυχολόγου που αντιμετωπίζει μια απρόσμενη εκτός χρόνου εγκυμοσύνη. Στην δεύτερη ενότητα, της Carla, με μια κρίση ταυτότητας και συζυγικής, που προσπαθεί να ανακτήσει την αυτοεκτίμηση επιστρέφοντας στο περιβάλλον του καλλιτεχνικού θεάτρου απ' όπου προέρχεται, και του συζύγου, ψυχρού χρηματιστή απασχολημένου με μια οικονομική κρίση που απειλεί να τον πετάξει στον δρόμο. Στην τρίτη ενότητα, της Serena, και μέσα από αυτήν του Massimiliano και του Luca, παρασυρμένους στο κλασσικό ερωτικό τρίγωνο, στις συγκρούσεις των γονέων και... σε ένα τροχαίο ατύχημα. Η τέταρτη ενότητα οδηγεί στην επίλυση της δραματικής έντασης μέσω ενός εκβιασμού, και στην αποκατάσταση των εύθραυστων ισορροπιών που δοκιμάστηκαν από το συμβάν.

Trailer
FB Event

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα