Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:12

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: Πρεμιέρα για την «Οδυσσέως Σχεδία» με τον Κώστα Αρζόγλου

Με τον Κώστα Αρζόγλου σε καίριο ρόλο, τη Χρυσάνθη Δούζη, το Νίκο Καρδώνη και τον Στάθη Κόικα το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανεβάζει την θεατρική παράσταση «Οδυσσέως Σχεδία», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Ένα έργο βασισμένο σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.

Για το ερέθισμα που οδήγησε στην επιλογή αυτής της παράστασης μίλησαν ο κ. Μαργαρίτης και ο κ. Αρζόγλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.

Πρόκειται για μία ιδέα που «γεννήθηκε» εν μέσω κορονοϊου, με σκοπό να αναδειχθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της Οδύσσειας και της Ιθάκης, η σπουδαιότητα και η διαχρονικότητα των οποίων είναι σημαντική και στη μετά πανδημίας εποχή.

Ο κ.  Μαργαρίτης εξήγησε αναφορικά με τον συμβολικό αυτό χαρακτήρα πως, η Οδύσσεια εκφράζει την πάλη του ανθρώπου απέναντι σε όλες  τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες της ζωής και η Ιθάκη εν τέλει οδεύει στην ελπίδα για τη νίκη, στην επάνοδο για αυτή, όπου Ιθάκη θεωρείται κάτι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Δεν δίστασε επίσης να εκφράσει τη χαρά και τη μεγάλη τιμή που νιώθει για τη συνεργασία του με τον κ. Αρζόγλου, καθώς όπως ανέφερε θεωρείται ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας του θεάτρου, «της νεοελληνικής παραστασιακής ιστορίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αρζόγλου, δήλωσε με τη σειρά του πως «το να ανεβάσει κάποιος την Οδύσσεια σήμερα, είναι τόλμημα!». Μέσα από τη συνεργασία του με τους συντελεστές της παράστασης, πέραν της παρέας που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει και μια ουσία ζωής, όπως είπε και συμπλήρωσε ότι «Ο καθένας εξ αυτών έχει το δικό του χώρο, αλλά παράλληλα και έναν κοινό».

Επίσης, αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη του έργου κ. Μαργαρίτη, λέγοντας ότι έχει εκπλαγεί με το συνολικό του έργο, και πως αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται στην Καλαμάτα και συμμετέχει στην συγκεκριμένη παράσταση, μακριά από τις ανέσεις και την ασφάλεια της Αθήνας και του σπιτιού του, όπως είπε χαρακτριστικά, καθώς είναι άνθρωπος που απεχθάνεται τη στασιμότητα και επιδιώκει την εξέλιξη,  με στόχο ζωής να κερδίζει και κάτι ακόμα κάθε φορά!

Ο κ. Αρζόγλου ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για το πως αξιολογεί ο ίδιος τα ΔΗΠΕΘΕ και τη βιωσιμότητά τους. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια είπε ότι θα είναι αιχμηρός, διότι έχει συνεργαστεί με αρκετά ΔΗΠΕΘΕ σε όλη τη χώρα και έχει άποψη περί του θέματος.

Όπως ανέφερε λοιπόν, τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται αγάπη, αγκαλιά και οικονομική βοήθεια, διότι η πτώση τους μόνο τυχαία δε θα μπορούσε να θεωρηθεί και πως εσκεμμένα θέλουν να τα κλείσουν. Η τύχη τους εξαρτάται από τον εκάστοτε δήμαρχο και υπουργό Πολιτισμού και από τη καλή ή κακή πρόθεση αυτών, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν ως αυτόνομα.

Μετά από σχετική ερώτηση, αναφορικά με τη στάση των καλαματιανών απέναντι στο ΔΗΠΕΘΕ στο παρελθόν, όταν πολλοί -σύμφωνα με δήλωση τότε του κ. Μαργαρίτη- είχαν γυρίσει την πλάτη τους στο θέατρο, ο κ. Αρζόγλου απάντησε πως οι τοποθετήσεις του αφορούν στο γενικότερο πλαίσιο.

Ακολούθως ο κ. Μαργαρίτης διευκρίνισε πως εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Πολιτισμού στάθηκε δίπλα στα ΔΗΠΕΘΕ και πως πρώτη φορά υπήρξε τόσο άμεση κινητοποίηση και χρηματοδότηση, καθώς χειμερινές παραστάσεις διακόπηκαν, αλλά δόθηκε επιπλέον βοήθεια, ώστε να ανέβουν κάποιες σε θέατρα αρχαιολογικών χώρων. Έκλεισε λέγοντας «οφείλω να το πω, ώστε να είμαστε καθ΄ όλα δίκαιοι». Με τη σειρά του ο κ. Αρζόγλου είπε, «τονίζω την ανάγκη ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ να μην εξαρτάται από τη καλή πρόθεση της εκάστοτε εξουσίας».

Να υπενθυμίσουμε πως η παράσταση «Οδυσσέως Σχεδία» θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 31/7 και 1/8 και ώρα 21:30.

Θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις:8/8 Αρχαία Μεσσήνη, 10/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, 11/8 Αμφιθέατρο Μελιγαλά, 12/8 Μυστράς, 17/8 Κάστρο Μεθώνης, 19/8 Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, 21/8 Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, 23/8 Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Επιδαύρου, 26/8 Αρχαία Ήλιδα,27/8 Φεστιβάλ Πέτρας Πετρούπολη (Αττική), 28/8 Πολιτιστικό και Αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης (Αττική), 30/8 Δήμος Νεάπολης – Συκεών (Θεσσαλονίκη).

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

Για περισσότερες πληροφορίες: https://dipethe.kalamatafaris.gr/

Γεωργία Αργυροπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα