Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 11:53

Οι προβολές στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Συνεχίζεται η συνεργασία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το CineDoc Greece και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με την προβολή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου του ντοκιμαντέρ «Μέσα στο Μοντεσσόρι» των Jan Selby, Vina Kay (ΗΠΑ, 88’, 2018).

Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί διεθνώς εμπιστεύονται το σύστημα Μοντεσσόρι; Το ντοκιμαντέρ μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει τη μοντεσσοριανή μέθοδο, τις διαφορές της από τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης, πώς προσφέρει διαφορετικές μαθησιακές εμπειρίες σε διαφορετικές ηλικίες και γιατί αποτελεί έναν σημαντικό φορέα κοινωνικής αλλαγής σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11), στις 9:15 μ.μ.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, όπως και όλες τις Δευτέρες του μήνα, συνεχίζονται οι προβολές τις Δευτέρας με τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με το ντοκιμαντέρ του Søren Klovborg Maid in Hell / Υπηρέτρια στην Κόλαση (59’, Δανία 2018).

Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε από την Επιτροπή Ισότητας του φεστιβάλ, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την εναντίωσή της στον τρόπο που εξοντώνουν, βασανίζουν και σκοτώνουν τις γυναίκες τα συστήματα ισχυρών πολιτικών, θρησκευτικών, και οικονομικών κατευθύνσεων,
Η ταινία αφορά τη διακίνηση υπηρετριών με κατ' αρχήν σκοπό μια πιο εύπορη ζωή που καταλήγει σ' εφιάλτη.
Η γυναίκα σκλάβος, από χώρες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς προσωπική ζωή, χωρίς διαβατήριο, χωρίς νόμιμα δικαιώματα, καταλήγει μέσω διακινητών σε πλούσιους εργοδότες.
Οι αυτοκτονίες αθρόες. Ο κυνισμός των διακινητών απέναντι στις γυναίκες που πέφτουν από τα μπαλκόνια για να σωθούν απίστευτος.
"Που πάνε;", λέει ένας από αυτούς. "Νομίζουν πως έχει πισίνα από κάτω;"
Το "δίκαιο" του ισχυρού καταστρέφει κάθε πολιτισμό, κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που δεν μπορεί να αντισταθεί.

Σύνοψη: Οι οικιακές βοηθοί που έρχονται στη Μέση Ανατολή συνήθως καταλήγουν φυλακισμένες στα σπίτια που δουλεύουν για χρόνια χωρίς τα διαβατήριά τους και χωρίς ελπίδα διαφυγής. Η ταινία έχει μια μοναδική πρόσβαση τόσο στους εκπροσώπους όσο και τις ίδιες τις βοηθούς, αποκαλύπτοντας έναν κρυφό και αποτρόπαιο κόσμο.
Η 35χρονη Mary Kibwana είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που έζησαν αυτή την κόλαση στην Ιορδανία. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είναι τυχερή που γύρισε στο σπίτι της στην Κένυα. Γύρισε σε αναπηρικό καροτσάκι με το 70% του σώματός της καμένο. Δύο μήνες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Παρενόχληση, κακοποίηση, βιασμός και 18ωρη εργασία τη μέρα είναι η σκληρή πραγματικότητα των οικιακών βοηθών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή σε αναζήτηση εργασίας.
Φυλακισμένες στο Σύστημα Kalafa, τα διαβατήριά τους κατάσχονται και ρισκάρουν σκληρές τιμωρίες, ακόμη και φυλάκιση εάν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Ακολουθώντας αυτούς που επιβλέπουν αυτό το εμπόριο αλλά και τις ίδιες τις βοηθούς που μιλούν για τις εμπειρίες τους, το Maid In Hell δίνει μια καινούρια οπτική μέσα σε αυτή τη μορφή μοντέρνας σκλαβιάς.
H προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. με γενική είσοδο 2 ευρώ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα