Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 19:55

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η Έκθεση "Τριήρεις τα "Ξύλινα τείχη" της Ελευθερίας και των Αρχών της Δημοκρατίας" του Ευάγγελου Ν. Γρυπιώτη εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Village Shopping and more (Θηβών228).σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη.

Ο Δήμος Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη έγινε αρωγός αυτή της έκθεσης ιστορικής μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

"Με χαρά διαπιστώσαμε ότι αυτή την έκθεση η σχολική κοινότητα την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Έως σήμερα 2.500 μαθητές απ’όλες τις σχολικές βαθμίδες της πόλης έχουν επισκεφθεί την έκθεση ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και σχολεία από την υπόλοιπη Αττική. Η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου μας και οι σχολικές επιτροπές ανταποκρίθηκαν θετικά σ’αυτό το κάλεσμα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Οι μαθητές με αφηγητή τον κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη, μέσα από ένα μοναδικά πρωτότυπο, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και βιωματικού χαρακτήρα δρώμενο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πλοία «θρύλους» της Ναυμαχίας Σαλαμίνας , να γνωρίσουν τη δομή τους και τον τρόπο ναυπήγησης τους".

Για τον πολύπλευρο χαρακτήρα της έκθεσης μίλησαν οι: Μιχαήλ Κατσικαρέλης, σημαιοφόρος επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού, Νικόλαος Κοκκάλας εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού σώματος πλωτάρχης Ιωάννης Μπούλιας ως εκπρόσωπος της καθηγήτριας Ιστορίας Τέχνης στην Αμερική κας Ειρήνης Βαλερά Ρίκερσον.

Στη συνέχεια ο Νικαιώτης Ευάγγελος Γρυπιώτης υπογράμμισε ότι η αποτύπωση πλοίων με την τέχνη μικροναυπηγικής αποτελεί ζωντανό έκθεμα ιστορικής διήγησης. Ο ίδιος με απόλυτο σεβασμό και τεκμηρίωση για περισσότερα από 25 χρόνια, φιλοτεχνεί μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων. Στόχος του είναι η ανάδειξη της ελληνικής ναυτοσύνης αλλά και των ιστορικών αγώνων στη θάλασσα. Ο καλλιτέχνης ξενάγησε τους επισκέπτες στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης και παρουσίασε τη διαδραστική μακέτα της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και πίνακες με την εξέλιξη της Τριήρους. Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μικροναυπηγημένα μοντέλα πλοίων, πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστορόπουλος, ο Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Πλωτάρχης Νικόλαος Κοκκάλας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα