Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 15:46

Καλαμάτα: Διαστημική μαθητική αποστολή με ελαιοτριβείο στο διάστημα! (Βίντεο)

Έφτιαξαν ελαιοτριβείο, το οποίο παρήγαγε ελαιόλαδο στο διάστημα! Πρόκειται για την ομάδα μαθητών του 4ου και 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας που συμμετείχαν στο πείραμα της Blue Origin, δημιουργώντας ένα μικρό πραγματικό ελαιοτριβείο, το οποίο έμεινε για λίγα λεπτά έξω από την ατμόσφαιρα της γης, και παρήγαγε ελαιόλαδο, με διπλάσιες πολυφαινόλες από το αντίστοιχο που παρήχθη στη γη.

Ένα πείραμα με σημαντικά αποτελέσματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και σύντομα αναμένεται η ομάδα να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί τις γνώσεις που έχει πάρει και τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει.

Πρόκειται για μια παγκόσμια διαστημική μαθητική αποστολή που υλοποιήθηκε από μια ιδέα που ξεκίνησε το 2013-14, από τον Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο - μηχανικό, μετά από επαφές που είχε με την εταιρεία. Έγιναν κάποιες παρουσιάσεις στην περιοχή σχετικά με την επερχόμενη διαστημική επανάσταση που αφορά στα επαναχρησιμοποιούμενα διαστημικά οχήματα. Και παράλληλα η υποστηρικτική Όταν συντάχθηκε η μαθητική ομάδα και παράλληλα συντάχθηκε η υποστηρικτική των καθηγητών. Οι συναντήσεις για τον σχεδιασμό του μηχανισμού ήταν εβδομαδιαίες, κάθε Σάββατο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Εύφορη Γη» περιγράφει τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό το πείραμα: "Τα παιδιά κατάλαβαν ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα ένα υπάρχει μεθοδολογία και συνεργασία μεταξύ τους".

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της ομάδας Φώτης Ασημακόπουλος, χημικός, τονίζει "Καταφέραμε να δείξουμε στους μαθητές τι υπάρχει πέρα από το σχολείο, που λόγω περιορισμένου χρόνου οι καθηγητές δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν όλα όσα θέλουν στους μαθητές". Αναφέρει επίσης πως υπήρξε μια αμφιβολία από τα παιδιά, για το αν θα καταφέρει να φτάσει στο τέλος αυτό το πείραμα και εάν φυσικά θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι μεγάλος και τελικά δεν είναι κάτι τόσο μακρινό όσο φαινόταν αρχικά, προσθέτει.

Οι μαθητές δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους ενώ περιγράφουν με ακρίβεια την διαδικασία του πειράματος και την λειτουργία της πλακέτας Arduino, που εκτέλεσε και κατέγραψε όλη τη διαδικασία.

Μιλώντας στην «Εύφορη Γη» εξηγούν πως πήραν γνώσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαν να λάβουν μόνο από τα σχολικά μαθήματα, ενώ συνεργάστηκαν μεταξύ τους και έγιναν μια ομάδα.

Η διαδικασία όμως δεν σταματάει εδώ αφού αναμένεται να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ερευνών, ώστε να μελετήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα που προέκυψαν, ενώ στοχεύουν και σε άλλα τέτοιου είδους πειράματα.

Επιπλέον οι περισσότεροι μαθητές μέσα από όλη αυτή την εμπειρία έλαβαν ερεθίσματα για την μελλοντική τους ενασχόληση.

Με ολοφάνερο ενθουσιασμό η καθηγήτρια Φυσικής Κωνσταντίνα Παναγάκου, περιγράφει την δική της συμμετοχή σε όλη αυτή την διαδικασία και το πως έδωσε τόσο μεγάλη χαρά η επιτυχία του πειράματος σε μαθητές αλλά και καθηγητές.

Έτσι λοιπόν παροτρύνει όλους τους μαθητές της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν σε κάθε τέτοια μοναδική εμπειρία όταν έχουν την ευκαιρία, καθώς σίγουρα θα τους αποζημιώσει.

Μελλοντικός στόχος είναι να γίνει έρευνα για το πως μπορούν τα αποτελέσματα να αξιολογηθούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού έχουν επιστημονική βαρύτητα, ενώ προγραμματίζεται η επανάληψη του πειράματος, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Δείτε το βίντεο:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2019

Περισσότερο διαβασμένα