Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 14:47

Αξιοποίηση του παλαιού σχολείου ζητούν οι νέοι των Φιλιατρών (Βίντεο)

Οι μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών με αφορμή την σημερινή θλιβερή εικόνα που έχει το παλαιό κτήριο του σχολείου των Φιλιατρών, δημιούργησαν ένα βίντεο με σκοπό να παρακινήσουν αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση του παλαιού κτηρίου και να αποκτήσει ξανά την εικόνα που του αρμόζει.

Σύμφωνα με διηγήσεις των παιδιών:

Το σχολείο Φιλιατρών αρχικά στεγάστηκε στο οίκημα του Αλέξανδρου Σκαρπαλέζου γύρω στο 1886. Στη συνέχεια μεταστεγάστηκε σε πολλά οικοδομήματα μέσα στην πόλη των Φιλιατρών, όταν το 1928 εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στο οίκημα, που στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στα ισόγεια δημοτικά κτήρια του Δημαρχείου.

Έπειτα από ένα όραμα του Γεωργίου Καψάλη -παλαιός εκπαιδευτικός- βρέθηκε ένα οικόπεδο ώστε να ιδρυθεί εκεί το σχολείο. Αυτό όμως ήταν κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού δεν υπήρχαν χρήματα ώστε να υλοποιηθεί. Έτσι λοιπόν για να συγκεντρωθεί το ποσό ιδρύει τότε το ταμείο εκπαιδευτικής πρόνοιας.

Με τον τρόπο αυτόν και με δάνειο που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το 1927 οι εργασίες του σχολείου έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο προς λειτουργία κανονικά. Στην συνέχεια στην διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας αρχικά από Ιταλούς και στην πορεία από Γερμανούς. Όμως μετά την κατοχή επαναλειτούργησε κανονικά και μάλιστα έγινε γνωστό και για τις γυμναστικές του επιδείξεις.

Από το συγκεκριμένο σχολείο έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες μεταξύ αυτών και η Μαρία Πολυδούρη. 

Το 2012 λόγω πολλών υλικών φθορών και ζημιών παραχωρεί την σκυτάλη στο σύγχρονο πλέον Λύκειο Φιλιατρών.

Τα παιδιά, με το βίντεο που δημιούργησαν πριν μερικούς μήνες, κάνουν έκκληση σε τοπικούς άρχοντες και αρμόδιους φορείς για να γίνει αξιοποιήσιμο και πάλι το παλαιό κτήριο του σχολείου και να πάρει ξανά ζωή. 

Δείτε το βίντεο:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2019

Περισσότερο διαβασμένα