Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 14:48

Τηλεκπαίδευση: Όταν η απόσταση μας φέρνει πιο κοντά!

Η τεχνολογία μπορεί να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να συνεχίσουν όλα να λειτουργούν όσο γίνεται πιο φυσιολογικά; Η τηλεκπαίδευση ήρθε ξαφνικά στη ζωή των μαθητών, των φοιτητών, των δασκάλων και των καθηγητών, γιατί κανένας δεν την είχε κάνει μέχρι τώρα υποχρεωτική. Όλα έπρεπε να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, και προχώρησαν ικανοποιητικά και άμεσα θα μπορούσε να πει κανείς, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εξοικείωσης των εκπαιδευτικών με τα σύγχρονα μέσα αλλά και των δυνατοτήτων πολλών οικογενειών να διαθέσουν μέσα στα παιδιά τους, όπως υπολογιστές, tablet και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η συλλογικότητα λειτούργησε και πάλι, παρά τις μεγάλες οργανωτικές ελλείψεις σε επίπεδο κράτους και έγιναν πολλά, ενώ συνεχίζεται διαρκώς η βελτίωση. Μια βελτίωση που έχει να κάνει και με τη θέληση αυτών των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία κι επικοινωνούν μεταξύ τους, προσπαθώντας να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις, να επικοινωνήσουν και να μετατρέψουν την οθόνη και το ποντίκι σε... χαρτί και μολύβι, πίνακα και μαρκαδόρο...

Από τη μια λοιπόν έχουμε την έλλειψη εξοικείωσης, ίσως και μέσων για τους εκπαιδευτικούς, από την άλλη την έλλειψη μέσων για μαθητές και φοιτητές. Και βέβαια, τη μεγάλη έλλειψη του κράτους -ακόμα- να ενισχύσει σημαντικά και σε πολύ λίγο χρόνο τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, για να γίνεται πιο σωστά.

Όταν όμως οι άνθρωποι βρίσκουν τη διάθεση και θέλουν, καταφέρνουν πολλά. Και η τηλεκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με μεγάλη συμμετοχή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των 30 -35 φοιτητών του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο μάθημα Γεωργικές Κατασκευές, με τον καθηγητή τους Άγγελο Δημητρακόπουλο, λέκτορα Εφαρμογών Γεωπονίας.

Μια μόνο χαρακτηριστική περίπτωση τηλεκπαίδευσης από τις εκατοντάδες που γίνονται πλέον καθημερινά, με πλήθος νέων να συναντιούνται στις διαδικτυακές οθόνες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, σε διάφορες πλατφόρμες. Μοιράζονται απορίες, προβληματισμούς, αγωνίες, την ίδια... διαδικτυακή "αίθουσα" επί της οθόνης, επικοινωνούν με τους μέντορές τους και συνεχίζουν τις σπουδές τους. Όσοι μπορούν... Γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν τα μέσα. Και μια τέτοια περίπτωση, στην οποία ο φοιτητής περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον καθηγητή του (Aggelos Dimitrakopoulos), προωθήθηκε άμεσα στο υπουργείο, ως παράδειγμα προφανώς όσων βιώνουν πλήθος άλλων μαθητών και φοιτητών. Μια παρέμβαση που φαίνεται να έπαιξε το ρόλο της στο να κινηθεί το υπουργείο άμεσα και όπως ανακοινώθηκε, από αύριο 8 Απριλίου να γίνεται η "πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία".

Και μακάρι η απόφαση αυτή να κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για περισσότερους που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. 

Μια νέα λοιπόν επικοινωνία που "ανοίγει" συζητήσεις, αναδεικνύει ανάγκες και οδηγεί σε λύσεις, οι οποίες πρέπει να δίνονται άμεσα, όσο άμεση έχουν κάνει την επικοινωνία μας τα νέα μέσα. Αλλωστε, "μιλάμε" πια με τους ρυθμούς της νέας γενιάς, και με αυτούς πρέπει να προσαρμοστούμε.

Και η νέα γενιά θέλει να... τρέξει, αρκεί να μπορεί.

Κέλλυ Δημητρούλια

 

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα