Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 22:08

Τα παιδιά θέλουν περισσότερα πειράματα στα σχολεία (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Περισσότερα πειράματα στα σχολεία ζητούν τα παιδιά που θέλουν ν΄ακολουθήσουν θετικές επιστήμες. Μια πολύ καλή ευκαιρία για τη γνωριμία τους με τον μαγικό κόσμο των πειραμάτων δίνεται μέσα από τους διαγωνισμούς Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας. Στη Μεσσηνία η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει πως είναι πολλά τα νεαρά "ανήσυχα" μυαλά, την ώρα που δυστυχώς μόνο το 10% των καθηγητών διδάσκουν με πειράματα στην τάξη. Ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό εδώ και... 30 χρόνια.

Στον φετινό διαγωνισμό EUSO , ο οποίος σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιείται στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) στην Καλαμάτα, η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, συγκριτικά με τη συμμετοχή σε άλλες περιοχές, αφού σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αννα Σωτηροπούλου, λαμβάνουν μέρος 9 ομάδες των τριών ατόμων από συνολικά 4 σχολεία σχολεία του νομού, διεκδικώντας τη διάκριση, τη συμμετοχή στον πανελλήνιο και στη συνέχεια στον πανευρωπαϊκό.

Ο διαγωνισμός αφορά και τη Φυσική, και τη Χημεία και τη Βιολογία και φέτος οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε θέματα της καθημερινότητας, όπως η περιεκτικότητα ουσιών σε άμυλο, το λυκοπένιο, τη διάθλαση.

Ετσι, η θεωρία των σχολικών βιβλίων και αιθουσών έγινε πράξη και οι μαθητές έζησαν την εμπειρία της έμπρακτης βιολογία, της χημείας και της φυσικής, σε έναν διαγωνισμό που συμμετέχουν με μεγάλη χαρά. 

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές των μαθητών πως: "Δεν το βρίσκουμε αυτό συχνά στο σχολείο. Πολύ σπάνια θα πιάσουμε εργαλεία με τα χέρια μας να δούμε πως γίνεται η θεωρία πράξη" λένε τονίζοντας την ανάγκη να έρχονται περισσότερο σε επαφή με τα πειράματα, ειδικά όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν με σπουδές στις φυσικές επιστήμες.

Δείτε τι λένε τα παιδιά:

Και η Μεσσηνία έχει αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Διεκδικεί την κορυφή αν και μέχρι στιγμή έχει διακριθεί μέχρι την 4η θέση.

Στο ερώτημα αν αυτή η έλλειψη πρακτικής εφαρμογής έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς ή το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, διαπιστώνουμε πως η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών επηρεάζεται από τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος και την απουσία της Πολιτείας. "Το ζήτημα είναι πια να πεισθεί η Πολιτεία να πει μια καλή κουβέντα" σημειώνει ο εδώ και 30 και πλέον χρόνια εκπαιδευτικός στο ΕΚΦΕ, φυσικός, Διονύσης Καρούνιας. Τότε πιστεύει πως θα γίνουν... άλματα και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Για την ώρα η θετική εξέλιξη που υπάρχει έχει να κάνει κυρίως με τη διάθεση των μαθητών και των γονιών τους για περισσότερη και καλύτερη γνώση "ενώ η Πολιτεία παρακολουθεί".

Όπως σχολιάζει: "Γενικά βρισκόμαστε πολύ πίσω" αλλά δυστυχής, όπως και πριν 30 - 35 χρόνια, έτσι και σήμερα παραμένει στο 10% το ποσοστό των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με πειράματα. Η ευθύνη όπως λέει είναι όλων, και περιμένουμε την πολιτεία για να δώσει κίνητρο, να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να μπει στη διαδικασία για να φιλοτιμηθεί και ν' ακολουθήσει. Τότε και οι μαθητές θ' αποκτήσουν μια καλύτερη διάθεση.

Για την ώρα η στάση της Πολιτείας δίνει άλλοθι όπως φαίνεται στη στάση του εκπαιδευτικού, , αφού όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Καρούνια "Η ευθύνη είναι όλων μας. Και η προετοιμασία του εκπαιδευτικού πριν από το μάθημα δεν είναι αρκετή. Θέλει να είναι λίγο παραπάνω... Πρέπει να αποφασίσουμε να το δώσουμετο λίγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση".

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Φωτογραφικό υλικό από τον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα