Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 15:35

"4x4 in Schools": Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οι μαθητές του Ξυλοκάστρου

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Ξυλοκάστρου έχουν δημιουργήσει την ομάδα "Team Aegragus 4x4 in Schools", η οποία τον περασμένο Μάιο κατέκτησε τη 2η θέση στους Ελληνικούς Εθνικού Τελικούς του διαγωνισμού "4x4 in Schools" και πήρε το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του διεθνούς αυτού διαγωνισμού.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομάδα "Team Aegragus" είχαν περισσότεροι, με αφορμή την  έκθεση "Πελοπόννησος Expo 2019" στην Τρίπολη.

Στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, οι μαθητές δημιούργησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα 4x4 το οποίο καλείται να περάσει εμπόδια που ορίζονται σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από τους διοργανωτές.

Το Γενικό Λύκειο Ξυλοκάστρου συμμετέχει εδώ και 4 συνεχόμενα έτη σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου ενώ την προηγούμενη χρονιά συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του διαγωνισμού "F1 in Schools". Αν και ο φετινός διαγωνισμός παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες, έχει επίσης πολλές διαφορετικές απαιτήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο.

Ειδικότερα ο συγκεκριμένος διαγωνισμός τεχνολογίας "Land Rover 4x4 in Schools" είναι ένας διεθνής βιωματικός, διαθεματικός διαγωνισμός για την ενίσχυση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, Νέων Τεχνολογιών, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM εκπαίδευση) στα σχολεία. Οι μαθητές που διαγωνίζονται καλούνται να δημιουργήσουν ένα τηλεκαυτευθυνόμενο όχημα, το οποίο πρέπει να έχει δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες ενός κανονικού οχήματος 4x4 που θα μπορεί να κατευθυνθεί εξ' αποστάσεως, να διασχίσει με επιτυχία μια "off road" απαιτητική πίστα αγώνων γεμάτη με πραγματικά εμπόδια. Επιπλέον η ομάδα "Aegragus" πέρασε από μια προφορική και μια γραπτή παρουσίαση.

Η προετοιμασία τους ξεκίνησε πριν ένα εξάμηνο με συναντήσεις εκτός σχολικών μαθημάτων αφού είναι μία επιπλέον εξωσχολική δραστηριότητα.

Τα μέλη της ομάδας είναι ο Νίκος Μέλλιος (φοιτητής Χημικού Αθήνας) και οι μαθητές Κωνσταντίνος Μανδελιάς, Αθανάσιος Καραμάνος, Περικλής Αϊδινόπουλος, Ορφέας Αγγελίδης, Κοψιδάς Νικόλαος, Παναγιώτης Μπουλτάς – Παπαλάμπρου, Γεώργιος Χρόνης και η υπεύθυνη του προγράμματος Σοφία Γ. Σμυρνή, διευθύντρια του σχολείου.

Το πρόγραμμα Land Rover 4x4 in Schools είναι εκπαιδευτικό και δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν ενεργητικά σε ερευνητικές εργασίες ανακαλυπτικής μάθησης με θέματα διερεύνησης από τον πραγματικό κόσμο και σχετικά με διαδικασίες που εφαρμόζονται στη σύγχρονη βιομηχανία. Το Land Rover 4x4 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Σύγχρονες Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, συνδυάζοντας και τις Τέχνες (STEAM Education), καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών). Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά στα πρότυπα επαγγελματικών ομάδων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες: teamaegagrus.com, http://lyx-xylok.kor.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα στο 12ο τεύχος της "Εύφορης Γης"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα