Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 00:01

Go on: SPECIAL OLYMPICS - Η Καλαμάτα διεκδικεί τους πανελλήνιους αγώνες

ΙΠΠΑΣΙΑ, ΣΤΙΒΟΣ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Με υπερηφάνεια η Καλαμάτα διεκδικεί τη διοργάνωση των πανελληνίων αγώνων Special Olympics και η ιππασία αποτελεί ένα από κύρια αθλήματα, που φιλοδοξούν να φέρουν στην πόλη όχι μόνο νίκες για τους 5 αθλητές μας, αλλά και αναγνώριση της μεγάλης εθελοντικής προσπάθειας που γίνεται σε κάθε επίπεδο.

Ο στίβος και η ποδηλασία αποτελούν, επίσης, αθλήματα που προσελκύουν αθλητές Special Olympics και η Καλαμάτα επιθυμεί να είναι παρούσα.

Η Στεφανία Σπυροπούλου είναι γιατρός, παιδοψυχίατρος, εκπαιδεύτρια ιππασίας και προπονήτρια των Special Olympics στο εν λόγω άθλημα. Δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα εδώ και επτά χρόνια, στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, ο οποίος διαθέτει τμήμα θεραπευτικής ιππασίας και από τον οποίο έχουν προκύψει οι 5 αθλητές των  Special Olympics, που προπονούν μαζί με το Νίκο Δρούγα.

Όπως εξηγεί, στον Όμιλο απευθύνονται δομές, όπως ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας "Η Υπομονή", παιδιά από το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, άλλα και άνθρωποι ατομικά μετά από πρόταση του εργοθεραπευτή ή του λογοθεραπευτή τους.

Η κ. Σπυροπούλου είναι και περιφερειακή συντονίστρια των Special Olympics σε όλη την Πελοπόννησο, στον τομέα του αναπτυξιακού προγράμματος. Η Καλαμάτα μάλιστα είναι μεταξύ των 24 πόλεων του αναπτυξιακού προγράμματος των Special Olympics Hellas, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο ερώτημα τι σημαίνει για την Καλαμάτα να είναι μεταξύ των 24 πόλεων, η κ. Σπυροπούλου εξηγεί πως εξαρχής η προσπάθεια ήταν πέρα από την ιππασία να ενταχθούν και άλλα αθλήματα, όπως ο στίβος. Τοπικός συντονιστής μαζί με την ίδια είναι και ο Κώστας Σαραβελάκης από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας. Ένα επόμενο βήμα αφορά και στην ποδηλασία, η οποία μπορεί να γίνεται και πέρα από κλειστούς χώρους, σε ποδηλατόδρομο.

Θυμίζει πως εκπρόσωποι των Special Olympics βρέθηκαν στην Καλαμάτα, στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου, πριν δύο χρόνια, οπότε γνώρισαν την πόλη και συναντήθηκαν με όλους τους φορείς ΑμεΑ. Σε νέα πρόσφατη επίσκεψή τους, πριν τα Χριστούγεννα, υπεγράφη, επίσης, σύμφωνο με τον Δήμο, με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και ένα ακόμα με τον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας.

Πλέον αναμένεται η απόφαση σχετικά με το εάν οι επόμενοι πανελλήνιοι αγώνες θα διεξαχθούν στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, πράγμα για το οποίο έχει υποβληθεί σχετική πρόταση. Άλλωστε,  ο Όμιλος διαθέτει τις εγκαταστάσεις και ούτως ή άλλως πραγματοποιεί αγώνες, ενώ οι αρχές του καλοκαιριού είναι μια πολύ καλή περίοδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη και ζητήματα μετακίνησης και διαμονής των αθλητών.

Να σημειωθεί πως υπάρχει, επίσης, πρόταση για διοργάνωση πανελληνίων αγώνων δυο φορές τον χρόνο, μια στην Αττική, στο Μαρκόπουλο, όπου γίνονται μέχρι σήμερα και μια σε επαρχιακή πόλη.

Αν όλα πάνε καλά και σε λίγες ημέρες ληφθεί απόφαση υπέρ της Καλαμάτας, θα είναι η πρώτη φορά που οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε περιφερειακό επίπεδο. Πράγμα πολύ σημαντικό, αλλά παράλληλα και απαιτητικό, αφού θα χρειαστεί κινητοποίηση για την εξασφάλιση χορηγιών κι εθελοντών.

Τέτοιοι αγώνες προσελκύουν πέρα από τους 18 αθλητές, ακόμα προπονητές, κριτές, συνοδούς και γονείς. Ίσως πάνω από 80 άτομα, που για 2 με 3 ημέρες, ανάλογα τις χορηγίες που θα συγκεντρωθούν, θα απολαύσουν τους αγώνες αλλά και θα γνωρίσουν τον τόπο. Άλλωστε, όλη αυτή η προσπάθεια είναι εθελοντική σε κάθε επίπεδο.

Οι προπονήσεις των παιδιών γίνονται δωρεάν, οι προπονητές συμβάλλουν εθελοντικά, όπως και στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας. Οι τοπικοί και περιφερειακοί συντονιστές, επίσης, δεν λαμβάνουν αμοιβή πέραν κάποιων εξόδων μετακίνησης.

«Μας αποζημιώνει όταν βλέπουμε τα παιδιά και τους γονείς» λέει χαρακτηριστικά η κ. Σπυροπούλου, η οποία θυμάται πολύ έντονα τη μεγάλη χαρά του αθλητή Special Olympics του Ομίλου, ο οποίος απέσπασε ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο του Αμπου Ντάμπι.

 

Πρώτη δημοσίευση στο Go On #15

Διαβάστε το 15ο τεύχος Go On

Ξεφυλλίστε το κι εδώ, στην πλατφόρμα Issuu

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα