Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 09:50

Αυγενάκης: "Η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει στη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού"

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον αθλητικό τομέα, καθώς και τα μέτρα που προγραμματίζονται ή/και έχουν ληφθεί για την σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στα κράτη-μέλη, συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην 3,5 ωρών τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβε μέρος και η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, διαπιστώθηκε αρχικά ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ακολουθούν κοινό βηματισμό για την σταδιακή επανεκκίνηση του αθλητισμού, τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατόπιν η παραγωγική συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του αθλητισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συλλέγοντας τις συγκλίνουσες απόψεις των κρατών – μελών, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας από την Γερμανία στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η κ. Γκαμπριέλ τόνισε την αλληλεγγύη και την ενότητα που επιδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα εντός της ΕΕ, ενώ εξήρε τις δράσεις και τα οριζόντια μέτρα των κρατών – μελών για την ανάσχεση της διάδοσης του ιού, αναγνωρίζοντας ότι η επιτυχής κοινή πορεία βασίστηκε και στα όσα είχαν συζητηθεί από τους Υπουργούς Αθλητισμού στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της 21ης Απριλίου.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας προσδιόρισε για τα τέλη Αυγούστου την συνολική έκθεση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον αθλητισμό, αναφέρθηκε σε επεξεργασία πλάνου προγραμμάτων στήριξης που θα εφαρμοστούν ως τα τέλη του 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο Erasmus+ και θα υπάρξει μεγαλύτερη εισδοχή της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της στο αθλητικό φάσμα.
Τι δήλωσε ο κ. Αυγενάκης:
"Η κρίση της πανδημίας γέννησε ευκαιρίες τόσο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Την αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά, την ευγενή άμιλλα. Κατά τη γνώμη μας συνολικά στην Ευρώπη πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το πνεύμα. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε η μια χώρα την άλλη και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις πραγματικές του αξίες.
Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, ώστε να ενισχυθεί ο αθλητισμός, να αυξηθεί η διάχυση της άσκησης, του ευ αγωνίζεσθαι και του εθελοντισμού στην κοινωνία και στην ΕΕ συνολικά.
Αφενός, οφείλουμε να προστατεύσουμε την αθλητική οικογένεια. Να μεταθέσουμε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου σε μεταγενέστερο χρόνο. Προτείνουμε αυτό να γίνει συνολικά σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για εθνικά, είτε πρόκειται για περιφερειακά ή ευρωπαϊκά αθλητικά γεγονότα.
Τα αθλητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το Erasmus+ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ιδίως προς την κατεύθυνση της στήριξης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Στην Ελλάδα, ήδη αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και τους start-upers, προκειμένου να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους για τη στήριξη του αθλητισμού. Η αθλητική οικογένεια στη χώρα μας είναι δεμένη και ενεργοποιημένη όσο ποτέ. Στόχος μας να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο κουλτούρα κοινωνικής προσφοράς κι εθελοντισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία στην ΕΕ μπορεί να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών δεδομένων για την ασφαλή επιστροφή των αθλητών και των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα και την επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Τέλος, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβάλει στη στήριξη και οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τον πυρήνα του αθλητισμού.
Οι πόροι του ενδεχόμενου "Coronavirus Response Investment Initiative" (ταμείο επενδυτικής πρωτοβουλίας) πρέπει να εστιάσουν στη διαδικασία επανεκκίνησης. Καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με την διαδικασία ασφαλούς επανεκκίνησης θα βοηθούσαν ώστε αυτή να γίνει συντεταγμένα σε όλη την Ευρώπη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Ευρώπη, διαμέσου διαδικασίας που η ίδια θα ορίσει, ώστε είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε αυτοτελώς να μπορέσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία να επιβιώσουν".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα