Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 16:58

Αλτερναρίωση - η νέα απειλή για την ελιά (Βίντεο)

«Δεν θεωρώ ότι το γλοιοσπόριο ήρθε πρόσφατα. Πρέπει να υπήρχε στην Ελλάδα, απλά τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αυτή τη μεγάλη έξαρση» αναφέρει για το γλοιοσπόριο στην ελιά ο αναπληρωτής καθηγητής  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  Δ. Τσιτσιγιάννης.

Δείτε το βίντεο:

Εκτιμά πως το γλοιοσπόριο πιθανότατα υπήρχε σε πάρα πολύ μικρούς πληθυσμούς, αλλά ευνοείται στην Ελλάδα από τις καιρικές συνθήκες, όπως πέρυσι που σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Ο κ. Τσιτσιγιάννης στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα “Αναδυόμενα Φυτοπαθολογικά προβλήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο” στην Καλαμάτα, μίλησε με θέμα «Αναδυόμενες και νέες ασθένειες της ελιάς: Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα, Αλτερναρίωση - Αιτιολογία, επιδημιολογία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου, εξήγησε πως υπάρχουν κάποια σκευάσματα, αλλά δεν είναι ακριβώς γνωστή η επιδημιολογία της ασθένειας ακόμα στην Ελλάδα, οπότε είναι επιτακτική η ανάγκη έρευνας. Οι εταιρείες πάντως έδρασαν αρκετά γρήγορα κι έχουν ήδη εγκριθεί σκευάσματα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, ψεκασμοί πρέπει να γίνονται πριν και μετά την άνθιση για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 10ο τεύχος "Εύφορη Γη" 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα