Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 20:54

Τριστέτσα: Η σοβαρότερη ασθένεια των εσπεριδοειδών εντοπίστηκε στην Αιτωλοακαρνανία

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα του παθογόνου οργανισμού καραντίνας της Τριστέτσας, σύμφωνα με πληροφορίες του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Ευηνοχωρίου. Η Ένωση Αγρινίου, που πρόσφατα είχε προχωρήσει σε ενημέρωση για το συγκεκριμένο, πολύ επικίνδυνο παθογόνο, παρακολουθεί το θέμα και καλεί τους παραγωγούς να τηρήσουν απόλυτα τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, αποφεύγοντας κάθε πιθανή ενέργεια που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διασπορά/εξάπλωση του παθογόνου.

Όπως με έμφαση, μάλιστα, επισημαίνει ο γεωπόνος του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Νίκος Μπαρτσώκας, η επιβεβαίωση του κρούσματος, σε μικρό, νεόφυτο δέντρο πορτοκαλιάς, «δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις», καθώς «πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο, που, αν “ξεφύγει” μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή».
Η ΔΑΟΚ Αιτ/νιας έχει ήδη οριοθετήσει Εστιακή Ζώνη τουλάχιστον 500 μέτρων απ’ το σημείο που εντοπίστηκε το κρούσμα, Ζώνη Ασφαλείας 500 μέτρων περιμετρικά της προηγούμενης και Ουδέτερη Ζώνη 500 μέτρων γύρω από τη Ζώνη Ασφαλείας.
Εξυπακούεται ότι στην Εστιακή Ζώνη απαγορεύεται κάθε φύτευση, η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, η διακίνηση καρπών με ποδίσκους, εμβολιασμοί-επανεμβολιασμοί. Σημειώνουμε ότι η διασπορά του ιού γίνεται: Με µολυσµένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια – εµβόλια). Με έντοµα φορείς (αφίδες).
Ένα από τα πλέον σηµαντικά µέτρα αντιµετώπισης είναι η χρήση πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Για το λόγο αυτό συστήνεται στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών:
Να µην προμηθεύονται δενδρύλλια εσπεριδοειδών από τυχαίους, παράνοµους «φυτωριούχους».
Να µην προµηθεύονται εµβόλια από αγνώστου φυτοϋγειονοµικής κατάστασης φυτείες.
Να προµηθεύονται δενδρύλλια και εµβόλια εσπεριδοειδών µόνο από νόµιµους φυτωριούχους που διαθέτουν τη σχετική άδεια φυτωριακής επιχείρησης και τα δενδρύλλια να είναι εφοδιασµένα µε το σχετικό φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (το οποίο πρέπει να διατηρούν για τουλάχιστον ένα χρόνο) και την ετικέτα πιστοποίησης.
Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, κουμ-κουάτ, φράπες, περγαμότα κ.α.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νερατζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα