Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 16:40

H καλλιέργεια ελιάς στο Πακιστάν

Στο Islamabad του Πακιστάν έγινε στις 19-20/02/2029 το συνέδριο ‘Olive Orchard Management and Value Chain Development’ για την ελαιοκομία στο Πακιστάν, από το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας του Πακιστάν (PARC), στο οποίο ένας από τους 3 προσκεκλημένους από τις Μεσογειακές χώρες ήταν ο γεωπόνος-ερευνητής Κων. Χαρτζουλάκης.

Η προσπάθεια καλλιέργειας της ελιάς στο Πακιστάν άρχισε το 2000, χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική γνώση, σχεδιασμό και σοβαρή μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών, ειδικά για τα κρίσιμα στάδια, που καθορίζουν την παραγωγή. Όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα η παραγωγή καρπών πολλών ποικιλιών από διάφορες χώρες που καλλιεργούνται είναι πάρα πολύ μικρή (για την ΄Κορωνέϊκη΄ η παραγωγή είναι 3-7 κιλά καρπό ανά δέντρο ηλικίας 5-9 ετών την ‘καλή’ χρονιά’), ενώ η ποιότητα είναι πολύ υποβαθμισμένη. Ωστόσο το ελαιόλαδο άρχισε να μπαίνει στη διατροφή τους και σήμερα το Πακιστάν εισάγει πάνω από 10.000 τόνους, με οριακές ωστόσο εδαφο-κλιματικές συνθήκες.
Στο συνέδριο συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστήμονες, επενδυτές αλλά και καλλιεργητές ελιάς. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας & Έρευνας του Πακιστάν M.Mehboob Sultan και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας (PARC) του Πακιστάν Δρ. Yusuf Zafar. Στόχος του Πακιστάν όπως ανέφεραν είναι να καλυφθεί μέρος των εισαγωγών σε φυτικά έλαια και να φτάσει το 2020 τα 10.000 εκτάρια η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για την ελιά πάνω από 5.000.000 εκτάρια, ιδιαίτερα στο Βελουχιστάν.
Ο κ. Χαρτζουλάκης στην εισήγησή του παρουσίασε την κατάσταση της ελαιοκομίας στο κόσμο, τα προβλήματα και τις προοπτικές, αλλά και τις προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελαιοκομίας σε συγκεκριμένες περιοχές του Πακιστάν λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών. Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, αλλά και  στην ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και πρόσφερε στον πρόεδρο του PARC το άριστης ποιότητας ελαιόλαδο TERRA KISSAMOS από την Κίσαμο.

Δείτε φωτογραφίες

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα