Έναρξη δολωματικού ψεκασμού στις τοπικές κοινότητες:
Αιθαίας, Άνθειας, Σωτηριανίκων, Μίλα, Λυκοτράφου, Πλατανόβρυσης, Λάμπαινας, Κυνηγού, Αβραμιού, Βουναρίων, Κόμπων, Νέας Κορώνης, Καρτερολίου, Ελληνοεκκλησιάς και Νεοχωρίου Ιθώμης.
Συνέχιση του δολωματικού ψεκασμού στις τοπικές κοινότητες: Κέντρου, Προαστείου, Στέρνας, Δραΐνας, Μικρομάνης, Κάμπου, Μελιγαλά, Πολίχνης, Μαγούλας, Ζευγολατειού, Στενυκλάρου, Παπουλίων, Καλλιθέας και στην ΔΚ Πύλου (περιοχές: Ελαιόφυτο – Γιάλοβα) Λογγά, Δολών, Θουρίας και Αριστομένους.
Επισημαίνεται ότι:
- Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του Προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.
- Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
- Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
- Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
- Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
- Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
- Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
- Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
- Οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι προτίθεται να αρχίσουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου προς ελαιοποίηση ή της βρώσιμης ελιάς νωρίτερα από την τυπική περίοδο ωρίμανσής του καρπού ή λόγω πρωιμότητας της ποικιλίας οφείλουν να οριοθετήσουν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, στα τηλέφωνα 27213 66524 και 27213 66522 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
