Έναρξη δολωματικού ψεκασμού στις τοπικές κοινότητες: Παπουλίων, Δάρα, Καλλιρόης, Μαυρομματίου Παμίσου, Στέρνας, Κεφαληνού, Ρευματιάς, Θουρίας, Χρυσοκελλαριάς, Λαγκάδας και Αγ.Νίκωνος.
Συνέχιση του δολωματικού ψεκασμού στις τοπικές κοινότητες: Δολών, Σταυροπηγίου, Υάμειας, Θουρίας, Θαλαμών, Ασπροχώματος, Αντικάλαμου, Αρφαρών, Πηδήματος, Μάνεση, Καστάνιας, Ευαγγελισμού, Χαρακοπιού, Διοδίων, Νομιτσίου, Χωματάδας, Βασιλιτσίου, Ίκλαινας, στην ΔΚ Μεσσήνης (περιοχές: βορίως της οδού Μεσσήνης – Μάδενας, όρια με Πιλαλίστρα, Καρτερόλι και όρια με Μαυρομμάτι Παμίσου) και στην ΔΚ Καλαμάτας (περιοχές: Πειραματικό Σχολείο, παλιός Άη. Γιώργης, Αγ. Ξενία, βορίως εργοστασίου Καρέλια, Διασπορά, Ακοβίτικα).
Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ως ακολούθως:
Έναρξη δολωματικού ψεκασμού στην τοπική κοινότητα: Ανθούσας, Μηλιώτη, Λογγά, Φαλάνθης, Πλατανόβρυσης, Μικρομάνης.
Συνέχιση του δολωματικού ψεκασμού στις τοπικές κοινότητες: Παπουλίων, Δάρα, Καλλιρόης, Μαυρομματίου Παμίσου, Στέρνας, Κεφαληνού, Ρευματιάς, Θουρίας, Χρυσοκελλαριάς, Λαγκάδας, Αγ.Νίκωνος, Στέρνας, Μαθίας, Αριστομένη, Δολών, Σταυροπηγίου, Υάμειας, Θουρίας, Ασπροχώματος, Αντικάλαμου, Μάνεση, Ευαγγελισμού, Διοδίων και στην ΔΚ Μεσσήνης (περιοχές: βορίως της οδού Μεσσήνης – Μάδενας, όρια με Πιλαλίστρα, Καρτερόλι και όρια με Μαυρομμάτι Παμίσου).
Επισημαίνεται ότι:
- Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του Προγράμματος καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του.
- Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
- Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
- Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
- Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
- Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
- Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
- Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
- Οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι προτίθεται να αρχίσουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου προς ελαιοποίηση ή της βρώσιμης ελιάς νωρίτερα από την τυπική περίοδο ωρίμανσής του καρπού ή λόγω πρωιμότητας της ποικιλίας οφείλουν να οριοθετήσουν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, στα τηλέφωνα 2721366524 και 2721366522 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
