Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 15:14

Νέα διοικητικό συμβούλιο για την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ

Νέα διοικητικό συμβούλιο για την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ

Με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων μελών, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακά στις 14 Ιουνίου 2024 η 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Την νέα διοίκηση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ απαρτίζουν οι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ντούτσιας Γεώργιος Α.Ε.Σ. ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γεωργούδης Νέλος ΠΕΜΕΤΕ / ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κοντίνος Κώστας ΠΕΜΕΤΕ / ΙΝΤΕΑΛ ΑΕ
ΤΑΜΙΑΣ Μπαλτάς Αθανάσιος Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά)
Ανοιξάς Νικόλαος Α.Σ. ΑΓ.ΜΑΜΑ
Ζούκας Κώστας ΠΕΜΕΤΕ / ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ
Λυμπέρης Δημήτρης Α.Ε.Σ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Μιχαλούτσος Στυλιανός Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ
Σαραντίδης Κλέαρχος ΠΕΜΕΤΕ / ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σιούρας Χάρης ΠΕΜΕΤΕ / ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ


Η νέα Διοίκηση με την στενή συνεργασία μεταξύ των μελών της, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους, στοχεύει στην στήριξη του προϊόντος και την επίλυση σοβαρών θεμάτων του κλάδου στο σύνολο του.
Με μεγάλη χαρά η Γενική Συνέλευση καλωσόρισε και τα δυο νέα μέλη της, τον Α.Σ. Αιτ/νίας AITOLIA OLIVES και τον Α.Σ. Αιτ/νίας TERRA OLIVA.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν σε βασικά θέματα του κλάδου, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους.
Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, πήρε τον λόγο αρχικά καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της Οργάνωσης και συνέχισε με την ανασκόπηση/λογοδοσία του έτους που πέρασε, καθώς και του οικονομικού απολογισμού του προηγούμενου έτους και του προϋπολογισμού του επόμενου.
Πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου δεκαμελούς Δ.Σ. της Οργάνωσης.
Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το πρόγραμμα του Μέτρου 16 του ΠΑΑ “Πιστοποιημένα Φυτώρια - Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς” το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο έτος της υλοποίησης του, που συμμετέχει -μεταξύ άλλων φορέων- και η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, με φορέα υλοποίησης τον ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τα οφέλη και εργαλεία που θα δώσει τόσο στους ελαιοπαραγωγούς, όσο και στην μεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντος.
Επισημάνθηκε η ανακούφιση που επήλθε στον κλάδο μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ για το συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” η οποία έφερε την ομαλοποίηση στις εξαγωγές της χώρας.
Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί αγκάθι στον αγροτικό τομέα η έλλειψη εργατών γης. Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την μετάκληση 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δυστυχώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγροτικού κλάδου, οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες. Μόνο για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς εκτιμάται ότι απαιτούνται 13.000-15.000 εργάτες γης.
Εκφράστηκε η αισιοδοξία, βάσει των ενδείξεων, η ερχόμενη ελαιοκομική περίοδος 2024/25, να είναι μια κανονική χρονιά από άποψη παραγωγής.
Με αφορμή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έγινε συζήτηση για την έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος κατά 50%, στους κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς που:
• είναι συνεταιρισμένοι και η Οργάνωση τους πουλάει το προϊόν για λογαριασμό τους ή
• αξιοποιούν την δυνατότητα που τους παρέχει η Συμβολαιακή Γεωργία.
Τέλος, συζητήθηκε ο προγραμματισμός συνάντησης με τη νέα Ηγεσία του ΥπΑΑΤ για σημαντικά θέματα του κλάδου αλλά και γενικά των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τα οποία ακόμα εκκρεμούν.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022