Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 17:34

Κίνδυνος για τη φετινή ελαιοπαραγωγή - ακόμη δεν έχει πάρει απόφαση για το δάκο το ΥΠΑΑΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του φετινού έργου δακοκτονίας κρούει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι φόβοι για πιθανά προβλήματα στη φετινή ελαιοκαλλιέργεια εντείνονται από το γεγονός πως παρότι η διαγωνιστική διαδικασία πλησιάζει δεν έχουν ληφθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών. Ειδικότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος την Παρασκευή 28 Απριλίου αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη χρηματοδότηση.

Δείτε το βίντεο:

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει αναλυτικά:

Έχει ολοκληρωθεί από τριμήνου η προετοιμασία της Περιφέρειας για τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για το πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα υλοποιηθεί το τρέχον έτος.
Ειδικότερα τεκμηριώθηκαν, μέσω επιστημονικής επιτροπής, δύο αιτήματα: α) η ανάγκη προμήθειας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για τη διενέργεια δύο επιπλέον ψεκασμών, πέραν αυτών που διενεργούνται με τα φυτοπροστατευτικά που προμηθευόμαστε από το Υπουργείο. Το κόστος προϋπολογίστηκε σε 1.850.000 €, για την κάλυψη των αναγκών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
β) την ανάγκη προμήθειας κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού (GPS, ροόμετρα, λογισμικό κλπ.) για την εφαρμογή στο σύνολο της Περιφέρειας του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης και υποστήριξης της δακοκτονίας, με κόστος που καθορίστηκε σε 197.780 €.
Έγκαιρα υποβλήθηκαν τα αιτήματα αυτά, με την απαιτούμενη τεκμηρίωση, από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση.
Ο χρόνος που απομένει για τις διαγωνιστικές διαδικασίες της προμήθειας των απαιτούμενων ειδών είναι ελάχιστος, παρόλο που οι υπηρεσίες ήδη έχουν σχετική προετοιμασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τη φετινή χρονιά.
Παρά τα παραπάνω προβλήματα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα εξελιχθούν όλα ομαλά, όπως τον διαβεβαίωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι σε 2-3 ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση κατανομής του συνόλου της χρηματοδότησης, που έχει αιτηθεί η Περιφέρεια.
Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, ότι αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση προσβλέπουμε σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις, τόσο στην παραγωγή του προϊόντος όσο και στο αγροτικό εισόδημα.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα