Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 08:19

Δράσεις για την Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία

Δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη υλοποιούνται στη Μεσσηνία στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του ΠΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και για τις εγκεκριμένες προτάσεις παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα από τον εκπρόσωπο της ΕΣΟΔΑPLUS ΑΕ Αντώνη Μαλάμη.

Ο πρόεδρος της εταιρείας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτάσεις που έχουν εγκριθεί, ως εξής:
Η ΕΣΟΔΑPLUS A.E. συμμετέχει σε 2 (ως τώρα) εγκεκριμένες Δράσεις, με ειδικό ενδιαφέρον στην
περιοχή της Μεσσηνίας:
Η πρώτη με τίτλο: ΟΜΑΔΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΩΝ
Η ομάδα αποτελείτε από τους φορείς:
1. Αγροτικός Οπωροκηπευτικός-Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου
2. Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ
3. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
4. Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων Ε.Π.Ε.
και
5. ESODAPLUS Α.Ε.
Το πρόβλημα που προτίθεται να αντιμετωπίσει η Δράση είναι το πολύ σοβαρό (όπως έχει
αναγνωριστεί πλέον) πρόβλημα της υποβάθμισης του εδάφους από τη ρύπανση από πλαστικά και η βελτίωση της ποιότητας αυτού, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων.
Στο πλαίσιο του Έργου η επιχειρησιακή ομάδα θα προχωρήσει σε:
1. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των μονάδων του «Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου» (ΑΣ) και των «Φυτωρίων Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ», στη διαδικασία ορθής συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων.
2. Συστηματική και ολοκληρωμένη ανακύκλωση σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για τον χειρισμό και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου.
3. Ανάπτυξη ενός νέου και καινοτόμου λογισμικού ανοιχτής αρχιτεκτονικής, για την παρακολούθηση και διαχείρισης των χρησιμοποιούμενων πλαστικών συσκευασιών και υλικών κάλυψης των θερμοκηπίων, που θα υποστηρίζει την όλη διαδικασία.
Στόχος της Δράσης είναι να μειωθούν οι εισροές και η παραμονή των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων στην παραγωγική μονάδα, που μειώνουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και είναι οικονομικά δαπανηρές και η δημιουργία ενός προτύπου που θα εφαρμοστεί και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές.

Η δεύτερη Δράση έχει τίτλο: ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ XYLELLA
Η ομάδα αποτελείτε από τους φορείς:
1. GEOSYSTEMS Hellas Α.Ε.
2. Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας
3. Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων
4. Αγροτικός Ελαιουργικός-Οινοποιητικός-Σταφιδικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου
5. Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων Ε.Π.Ε.
και
6. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
7. ΕΣΟΔΑPLUS AE
Η εμφάνιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa (Xf) στην Ιταλία το 2013 και η γρήγορη εξάπλωσή του και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) έχει οδηγήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιταλία, οι συνέπειες της εξάπλωσης του βακτηρίου Xf ήταν καταστροφικές, με τη μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών να εκτιμάται στο 60% από τον αρχικό εντοπισμό του βακτηρίου το 2013.
Ως ενίσχυση αυτών των προληπτικών μέτρων, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνει ένα σύστημα για τον έγκαιρο εντοπισμό ελαιόδεντρων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο μέσω της επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων. Η αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και μεθόδων Τηλεπισκόπησης μπορούν να παρέχουν γρήγορο έλεγχο πιθανής προσβολής ελαιώνων από το Xf και επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη μελέτη και κατανόηση της εξάπλωσής του βακτηρίου.
Δ. Για τη συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η Συνεργασία της ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με επικεφαλής τον Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, έχει σαν σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό και ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Συνεταιριστικά Σχήματα και οι αγρότες της Μεσσηνίας
καθώς και σύγχρονων ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιήσουν. Με τη μελέτη και την όλη διαδικασία εκπόνησής της θέλουμε να: 
1. έρθουμε σε επαφή με αγρότες και συλλογικά σχήματα με δυναμισμό και διάθεση να καθορίσουν τις παραγωγικές εξελίξεις  στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και να προβάλουμε τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που αναπτύξαμε παραπάνω.
2. ενισχύσουμε την αντίληψη της ανάγκης δημιουργίας ισχυρών συνεταιριστικών σχημάτων, την ιδέα του Συνεταιρίζεσθαι με τους όρους της εποχής μας. Αφετηρία μας είναι  ότι για την ενίσχυση
του αγροτικού εισοδήματος σήμερα χρειάζεται:
η συνεργασία κατά την παραγωγή και διάθεση του παραγόμενου προϊόντος,  η ενσωμάτωση  των νέων τεχνολογιών και μοντέλων διοίκησης στην παραγωγική διαδικασία.
3. τεκμηριώσουμε το μήνυμα ότι :
 η έρευνα και η καινοτομία στον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση της
παραγωγικής κοινότητας και το οτι
η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή είναι συλλογική υπόθεση.
Ότι πρέπει να μπει τέλος στη «Μοναξιά του παραγωγού».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα