Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 12:12

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Μεσσηνία, με αφορμή τη σταφίδα

"Η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος των αγροτών. Σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες με το κόστος παραγωγής και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ενώ ταυτόχρονα τους ξεζουμίζει για χάρη των μεγαλεμπορων, μεταποιητών". αναφέρερται σε ανακοίνωση των αγροκτηνοτροφικών συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12-9-2022 στο Χανδρινού, κατά την οποία αποφασίστηκε άμεση κινητοποίηση για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων των παραγωγών. Την Παρασκευή 16-9-2022 τα προεδρία των συλλόγων θα θέσουν τα αιτήματα στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, ενώ με τη νέα εβδομάδα προγραμματίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Όπως αναφέρεται ακόμα: "Οι παραγωγοί σε όλα τα προϊόντα καλλιεργούν χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν και πόσο ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές πληρώνουν 4 και 5 φορές πάνω της τιμής στο ράφι, και όλα αυτά στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» για να θησαυρίζουν ορισμένοι μεγαλέμποροι – εξαγωγείς.

Σειρά έχει και η σταφίδα μετά την περσινή κοροϊδία με τα «αποθέματα» και τις ανοιχτές τιμές ακόμη και κάτω του 1 ευρώ, φέτος ενώσεις και έμποροι συμφώνησαν να πάρουν την σταφίδα στο 1,25 τιμή κάτω του κόστους παραγωγής αλλά και που δεν δίνεται στην πραγματικότητα μιας και που είδη αγοράζονται σταφίδες πολύ πιο χαμηλά. Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων".

Οι αγρότες διεκδικούν:

1. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στην σταφίδα και τα άλλα προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

2. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

3. Η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης, όπως κάνει πολύ εύκολα για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους(πατάτα, ελιά καλαμών) να κάνει και για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια. Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή. Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό, με επιτάχυνση των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

4. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές σε όλα τα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών.

5. Διαφάνεια στις αποθήκες ενώσεων και εμπόρων στα αποθέματα τους και τις εισαγωγές-εξαγωγές τους. Να υπάρχει κρατικός έλεγχος στα αποθέματα των αποθηκών, σε τι τιμές εισάγουν-εξάγουν και τι ποιότητας προϊόντα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα