Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 16:21

Υποτροπικά φυτά : Με υποσχέσεις για την αγροτική οικονομία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του προγράμματος για την εγκατάσταση 5 υποτροπικών φυτών στα παράλια της Πελοποννήσου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, γεγονός που θα αναβαθμίσει τη αγροτική οικονομία και τον τουρισμό, θα ωφελήσει τους παραγωγούς και θα αποτελέσει ισχυρή βάση για περεταίρω ενέργειες στον χώρο της γεωργίας. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στην ενημερωτική εσπερίδα η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Χαιρετισμούς και ομιλίες στην εσπερίδα απηυθύναν τοπικοί παράγοντες του δήμου και της περιφέρειας. Συγκεκριμένα,    

Ο Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου τόνισε μεταξύ άλλων πως μέσα από το πρόγραμμα, το ινστιτούτο σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει δράσεις τόσο για τα υποτροπικά φυτά όσο και για τις κύριες παραδοσιακές καλλιέργειες (συκιά, ελιά, εσπεριδοειδή).

Ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία του πρόσφορου εδάφους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, καθώς βρίσκονται κοντά στις απαιτήσεις και το κλίμα που έχουν ανάγκη αυτά τα φυτά.

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Καλαμάτας, επισημαίνει την οικονομική ανάπτυξη που θα επέλθει με την τρέχουσα καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, ενώ τονίζει την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, εάν αξιοποιηθούν και τα χιλιάδες αρωματικά φυτά που διαθέτει η Μεσσηνία.

Ο Κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος θεωρεί μεταξύ άλλων πως η μελέτη του έργου της εγκατάστασης υποτροπικών φυτών πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη βιωσιμότητας για τον παραγωγό.

Η γενική διευθύντρια αγροτικής έρευνας Αναστασία Τσαγκαράκου αφού εξηγεί πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση πιλοτικών αγρών, τονίζει πως το έργο στο τέλος θα αποτελεί εγχειρίδιο καλλιέργειας υποτροπικών φυτών.

Η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Ευσταθία Γεωργακοπούλου μιλά για την ευκαιρία που προσφέρει η δράση αυτή στην παραγωγή προϊόντων, δεδομένου μάλιστα των οικονομικών συνθηκών καθώς και για την ανάγκη αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος. 

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος αναφέρει πως καλλιεργούνται και υπάρχουν ήδη 1-2 είδη υποτροπικών φυτών με αποσπασματικές προσπάθειες ενώ από τις 6 εκμεταλλεύσεις των φυτών αυτών, οι 4 έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Στην συνέχεια, οι δύο ερευνητές, ο κ. Γιώργος Ψαράς και η κ. Τερέζα Τζατζάνη, παρουσιάζουν το έργο της εγκατάστασης των υποτροπικών φυτών καθώς και τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα,

Η κ. Τζατζάνη, αναφέρει πως το έργο συνίσταται στην επιστημονική υποστήριξη για την ανάπτυξη του δικτύου επιδεικτικών αγρών για τα 5 υποτροπικά είδη στην περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την προώθηση της καλλιέργειας τους. Επιπλέον τονίζει πως σημασία του έργου δεν είναι μόνο η παραγωγή των ειδών αλλά και η άφιξη τους στο πιάτο του καταναλωτή. Ξεκινώντας την παρουσίαση των υποτροπικών φυτών η κ. Τζατζάνη εξηγεί αρχικά πως έτσι ονομάζονται τα φυτά που φύονται στην υποτροπική ζώνη όπως η Λατινική Αμερική και η Ισπανία. Στην Ελλάδα συναντώνται στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα παράλια της Πελοποννήσου.

Προχωρώντας στην παρουσίαση, η κ. Τζατζάνη μιλά πρώτα για το αβοκάντο. Το φυτό αυτό, ευρέως γνωστό, σε ιδιαίτερη ζήτηση και με μεγάλη παραγωγικότητα και ποσοστά κέρδους, ευδοκιμεί σε υγρό και θερμό κλίμα ενώ είναι ευαίσθητο στην έλλειψη νερού και την υπερβολική εδαφική υγρασία. Στην συνέχεια η ερευνήτρια επισημαίνει τις προϋποθέσεις εγκατάστασης του αβοκάντο, ενώ αναφέρεται στην ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζονται τα νεαρά δέντρα, στα συστήματα φύτευσης και στο κλάδεμα. Μιλά επίσης για την ανθοφορία του φυτού, την επικονίαση του, η οποία επιτυγχάνεται με μέλισσες, καθώς και για την καρπόδεσή του. Τέλος κάνει αναφορά για τους δείκτες ωρίμανσης και την διαδικασία πολλαπλασιασμού του φυτού ενώ αναφέρει κάποιες από τις ποικιλίες του όπως είναι αυτή του Μεξικού, της Γουατεμάλας κ.α.

Την σκυτάλη παίρνει το μάνγκο, το οποίο σύμφωνα με την ερευνήτρια εισάγεται από το εξωτερικό με υποβαθμισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση – άρωμα). Η συγκομιδή του γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.

Η μακαντάμια, η οποία έρχεται επόμενη στην σειρά, όπως αναφέρει η κ. Τζατζάνη, είναι ελαιούχος καρπός που θεωρείται superfood καθώς έχει μεγάλη διατροφική αξία. Έχει δυνατότητα εμπορίας όλο τον χρόνο και η συγκομιδή της γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Στην συνέχεια η κ. Τζατζάνη μιλά για την αννόνα τσεριμόγια. Πρόκειται για ένα φυτό με γλυκόξινη γεύση, η συγκομιδή του οποίου γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Παράγεται από το 3ο έως το 10ο έτος του, ενώ συναντά δυσκολίες ως προς την μη ταυτόχρονη ωρίμανση θηλυκών και αρσενικών δομών ανθέων. Επιπλέον, ζήτημα αποτελεί και ο μικρός βαθμός γονιμοποίησης του φυτού.

Τέλος, η ερευνήτρια παρουσιάζει το φυτό λίτσι, το οποίο συναντά δυσκολίες στην εισαγωγή του λόγω του μικρού χρόνου συντήρησής του. Η συγκομιδή του γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Ο επόμενος ομιλητής, κ. Ψαράς, μιλά για τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των παραπάνω υποτροπικών φυτών. Αρχικά, αναφέρεται στις εδαφικές απαιτήσεις τους όπως το PH και το σημείο αλατότητας του εδάφους. Επισημαίνει επίσης μεταξύ άλλων τις ανάγκες τους σε θρεπτικά στοιχεία. Ως προς αυτές, κανένα από τα 5 υποτροπικά φυτά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις. Αυτό όμως αλλάζει, σύμφωνα με τον ερευνητή, όσον αφορά την ανάγκη τους σε νερό. Ως προς αυτή, το αβοκάντο δείχνει να χρειάζεται αρκετά περισσότερο νερό σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά, η ανάγκη άρδευσης των οποίων είναι όμοια με αυτή των εσπεριδοειδών. Ο κ. Ψαράς κλείνει με την αναφορά του στους τρόπους άρδευσης των φυτών αυτών. Ως πιο αποτελεσματική θεωρεί τη στάγδην, ωστόσο δεν παραλείπει και τους μικροεκτοξευτήρες.

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του προγράμματος θα διεξαχθούν και επόμενες ημερίδες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα υποτροπικά φυτά και την εγκατάστασή τους.  

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα