Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 19:57

Καλαμάτα: Κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα από τη γενιά Ζ για την ελληνική αγροτική παραγωγή

Με πλήθος ερευνητικών συμπερασμάτων με στόχο την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/6 το 1ο φοιτητικό συνέδριο του τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.
«Η γενιά Ζ και η ελληνική αγροτική παραγωγή» ήταν ο κεντρικός τίτλος του συνεδρίου, ο οποίος χαρακτήρισε την κάθε ομιλία προπτυχιακών φοιτητών καθώς επίσης υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Σοφία Κατσιρέα

Το συνέδριο άνοιξε ο καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Δημήτρης Πετρόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της συμμετοχής των φοιτητών σε δράσεις όπως η συγκεκριμένη.

Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, καθηγητής Βασίλης Δημόπουλος εξήγησε πως ο σκοπός του συνεδρίου είναι η επαφή των φοιτητών και όχι μόνο με τα διάφορα πεδία του πανεπιστημίου και μίλησε για τη γενιά Ζ σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως είναι εκείνη η οποία μπορεί να παρακολουθήσει τις ταχύτατες αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Όπως είπε: Είναι αυτή που γεφυρώνει το χάσμα με τις παλαιότερες γενιές, φεύγει από το μοντέλο του υπαλλήλου, επαναστατεί, αποκτά οικολογική συνείδηση και αντικαταναλωτική συμπεριφορά καθώς και κουλτούρα υγιεινής ζωής, αναζητώντας διαρκώς τη νέα πληροφορία.

Τι εργασίες συντόνισε ο καθηγητής Αναστάσιος Δάρας.

Ειδικότερα για τις παρουσιάσεις:

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, προπτυχιακός φοιτητής, μίλησε με αντικείμενο την ανθοκομία και ειδικά για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα και σπόρους, μεταξύ άλλων και του stachys candida το οποίο ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και χρησιμοποιείται συχνά ως αρωματικό. . Μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε καλλωπιστικά φυτά ο φοιτητής επισημαίνει πως για τον πολλαπλασιασμό των φυτών παίζει σημαντικό ρόλο η προέλευση του φυτού, το νερό που δέχεται καθώς και το υπόστρωμα το οποίο χρησιμοποιείται. Αναφέρει τέλος πως οι σπόροι στον πολλαπλασιασμό διατηρούνται περισσότερο, ιδιαίτερα άμα το φυτό καλλιεργείται και παράγει διαρκώς νέους σπόρους οι οποίοι έχουν ισχυρή βλαστικότητα.

Η Λουκία Τριανταφυλλοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια, αναφέρθηκε με αντικείμενο την ιστοκαλλιέργεια, στον πολλαπλασιασμό των φυτών με ιστούς και σπόρους, κυρίως του είδους cerastium candidissimum το οποίο ανήκει στην οικογένεια CARYOPHYLLACEAE και είναι ενδημικό στην Ελλάδα. Το φυτό αυτό φύεται σε υψόμετρο 600-2.200 μέτρα, σε πλήθος ελληνικών βουνών, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και χρειάζεται ηλιοφάνεια. Μεταξύ άλλων τονίζει πως για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με ιστό και σπόρους ιδιαίτερη σημασία έχουν, τα βουνά -και κατ’ επέκταση το υψόμετρο- στα οποία θα καλλιεργηθούν καθώς και οι συνθήκες βλάστησης, π.χ. η θερμοκρασία, η ηλιοφάνεια, το υπόστρωμα κ.λπ.

Η Δέσποινα Καπούτσου, προπτυχιακή φοιτήτρια, με αντικείμενο την μοριακή γενετική, αναφέρθηκε στον μοριακό και γενετικό χαρακτηρισμό των διαφορετικών στελεχών του φυλλοπαθογόνου μύκητα του γένους Colletotrichum, το οποίο ευδοκιμεί σε 12-25 βαθμούς κελσίου και σε υψηλή υγρασία. Μίλησε για στην ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία πλήττει ιδιαίτερα την ελιά, και τόνισε πως για την αναλυτική μελέτη των στελεχών του μύκητα, ιδιαίτερα βοηθητική ήταν η λειτουργία του PCR.

Η Μαρία Βαβαρούτσου, προπτυχιακή φοιτήτρια, περιέγραψε χαρακτηριστικά ορισμένες ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες και κυρίως αυτή του φασολιού. Αφού αναφέρθηκε σε ποικιλίες όπως το αγγούρι, η ντομάτα, το κρεμμύδι κ.α.,  έδωσε την σκυτάλη στο φασόλι το οποίο ήρθε στην Ελλάδα τον 17ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στην Μεσσηνία, το 1942 καλλιεργούνταν ποικιλίες του φασολιού όπως τα τσαουλιά, τα μπαρμπούνια, τα μαυρομάτικα κ.α. Τέλος, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις υβριδικές καλλιέργειες, έκλεισε τονίζοντας την αναγκαιότητα διαφύλαξης και διάδοσης των παραδοσιακών καλλιεργειών.

Η Μαρία Κατσούλη, προπτυχιακή φοιτήτρια μίλησε με αντικείμενο την γεωργία, σχετικά με την επίδραση του φωτισμού και της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη και παραγωγή του ασκολίμπρου (Scolymus hispanicus) και του σταμναγκαθιού (cichorium spinosum). Τα φυτά αυτά είναι αυτοφυή και συλλέγονται και καταναλώνονται ως λαχανικά. Μεταξύ άλλων μελέτησε την μορφολογία των φύλλων, το μήκος και το πλάτος τους, το βάθος τους καθώς και το βάθος των ριζών τους και τέλος την συσσώρευση ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των παραπάνω φυτών παίζει το περιβάλλον (κλίμα, έδαφος).    

Η υποψήφια διδάκτωρ Χριστίνα Αγγελή, με αντικείμενο την φυτοπαθολογία, αναφέρθηκε στον έλεγχο ασθενειών όπως του γλοιοσπορίου και συγκεκριμένα στις ποικιλίες οι οποίες προσβάλλονται. Η ασθένεια αυτή που συναντάται κυρίως στην ελιά, εξαρτάται αρκετά από την ευαισθησία της ποικιλίας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ προκαλεί ρυτίδωση στους καρπούς. Μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι η πιο ευαίσθητη ποικιλία είναι η κωρονέικη ενώ η πιο ανθεκτική η ασπρολιά. Συμπερασματικά κλείνει λέγοντας πως για την ανάπτυξη του μύκητα παίζει ρόλο το είδος της ποικιλίας και η κατάσταση των καρπών.

Η υποψήφια διδάκτωρ Ελένη Αναστασοπούλου, με αντικείμενο την γεωργική οικονομία μίλησε για την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, και συγκεκριμένα για την αναζήτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και των αγροτικών επιχειρήσεων. Με γνώμονα τα ασφαλέστερα τρόφιμα και την καλύτερη υγεία, έθιξε το ζήτημα των τροφιμογενών ασθενειών οι οποίες φαίνεται να αγγίζουν τεράστιους αριθμούς ενώ πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε θάνατο. Συγκεκριμένα όπως η ίδια σημείωσε, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 600.000.000 ασθένειες και 420.000 πρόωροι θάνατοι λόγω μη ασφαλών τροφίμων. Έκλεισε, επισημαίνοντας την ανάγκη ορθής αντιμετώπισης του καταναλωτή απέναντι στην αγορά προϊόντων όπως για παράδειγμα του ελαιλάδου, αλλά και της ευσυνειδησίας του απέναντι στο παραπάνω ζήτημα.  

Η μεταδιδάκτωρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, με αντικείμενο τους ενδοφυτικούς οργανισμούς, παρουσίασε τον ρόλο τους στην γεωργία και την ευρύτερη εφαρμογή τους. Αναφέρθηκε στην ωφελιμότητα των βακτηρίων τα οποία είναι η κυρίαρχη ομάδα μικροοργανισμών, και αναπτύσσονται τόσο στους σπόρους όσο και στις φυτικές επιφάνειες και τους καρπούς. Σημείωσε μεταξύ άλλων τον διττό ευεργετικό ρόλο των ενδοφυτικών βακτηρίων. Τα τελευταία ρυθμίζουν την ανάπτυξη και θρέψη των φυτών καθώς απορροφούν χυμούς και εκκρίματα, ενώ παράλληλα ανταγωνίζονται άλλους παθογόνους οργανισμούς τόσο σε θρεπτικά στοιχεία όσο και χώρο, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα φυτά από παθογόνα αλλά και από δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Τέλος επισημαίνει πως τα ενδοφυτικά αυτά μικρόβια καθορίζονται από το είδος και την ποικιλία του φυτού, τις συνθήκες περιβάλλοντος, το αναπτυξιακό στάδιο κ.α.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

                

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα