Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 09:11

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Οριστικά τέλος στην απόφαση Αποστόλου από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε με τη χθεσινή του απόφαση την υπουργική απόφαση Αποστόλου για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και πλέον μόνο Μεσσήνιοι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata») στις συσκευασίες. Παραγωγοί ελιάς της ίδιας ποικιλίας σε άλλες περιοχές μπορούν να αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσής του προϊόντος.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» για ακύρωση της από 7/2/2018 υπουργικής απόφασης ως προς την καταχώρηση στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας και με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Ανακοινώσεις βουλευτών Μεσσηνίας της Ν.Δ. για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η απόφασης Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας:

Ιωάννης Λαμπρόπουλος

Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας, ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι Υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

-Δικαιωθήκαμε, όσοι Μεσσήνιοι στηρίξαμε το προϊόν μας.
-Η Ένωση Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.
-Τα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού μας.
-Η συντριπτική πλειοψηφία των Τυποποιητών και Εξαγωγέων Μεσσηνίας.
-Δικαιώθηκα και αισθάνομαι ανακούφιση και ευχαρίστηση γιατί πρωτοστάτησα, συγκρούστηκα και ήρθα σε σκληρή αντίθεση με τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και το Δίκαιό μας.
Σε συνάντηση που είχα στις 17/3/2022 με τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά, του είχα παραδώσει πλήρη ενημερωτικό φάκελο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Μίλτος Χρυσομάλλης 

Με αφορμή την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου για την ελιά Καλαμών, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλύει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα από τα εμβληματικά προϊόντα του τόπου μας την ελιά Καλαμών. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε επιλυθεί διοικητικά παρά τις συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την απόφασή του το ΣτΕ προστατεύει τον Μεσσήνιο ελαιοπαραγωγό, προστατεύει παράλληλα και τον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί στο εξής να επιλέγει με ασφάλεια το προϊόν, γνωρίζοντας την προέλευσή του.
Το ΣτΕ με την απόφασή του ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου, αναγνωρίζοντας ότι αυτή συντάχθηκε χωρίς να έχει νόμιμη αιτιολογία και χωρίς να ληφθεί υπόψη η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών και επαναφέρει τις προϋποθέσεις χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα» όπως ίσχυαν κατά την καταχώριση του της ονομασίας Π.Ο.Π..
Η απόφαση δικαιώνει τους Μεσσήνιους παραγωγούς, ο αγώνας όπως δεν τελείωσε. Πλέον μεταφέρεται σε διεθνές επίπεδο (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και όχι μόνο), στην προσπάθεια που πρέπει να ασκήσουμε όλοι μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την καπηλεία της χρήσης της Π.Ο.Π. ονομασίας «Ελιά Καλαμών» από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίες δεν δεσμεύονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πλήττουν την φήμη και την αξία του προϊόντος μας.».

Περικλής Μαντάς

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Μεσσηνία και αποτελεί μια ημέρα δικαίωσης. Διότι σήμερα το ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την οποία καταπατήθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, πλήττοντας βάναυσα την προστασία που απολάμβανε ένα εμβληματικό προϊόν της Μεσσηνίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση Αποστόλου και αποκαθίσταται οριστικά η νομιμότητα. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην υπονόμευση των νόμιμων διαδικασιών και των ευρωπαϊκών κανόνων και ακυρώνεται ο απώτερος σκοπός όλης αυτής της μεθόδευσης, που δεν ήταν άλλος από την έμμεση καταστρατήγηση του ΠΟΠ, εις βάρος των παραγωγών και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετούνταν από αυτή την εξέλιξη.

Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις διεκδικήσεις του ΣΥΜΕΠΟΠ, πίστεψα στο ορθό του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και εξάντλησα κάθε κοινοβουλευτική ή μη διαδικασία στην οποία είχα πρόσβαση, προκειμένου να πείσω για το δίκαιο του αιτήματός μας. Σήμερα, με την οριστική ακύρωση της απόφασης, μια μεγάλη νίκη της Μεσσηνίας γίνεται πράξη και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το νόμιμο, το ορθό και το δίκαιο πάντα θα επικρατούν».

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα