Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 09:49

Άνθρωποι της γης: Η Σοφία και ο Γιώργος μας ξεναγούν στο θερμοκήπιο τους - καλλιεργούν αποκλειστικά αγγούρια

Ο Γιώργος και η Σοφία Ριζωνάκη είναι ένα ζευγάρι που ζει στο νομό Λασιθίου Κρήτης και ασχολείται τα τελευταία 12 χρόνια με την καλλιέργεια αποκλειστικά αγγουριών σε θερμοκήπιο.

Σύμφωνα με την Σοφία, η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι αρκετά κερδοφόρα, καθώς ο κάθε αγρότης μπορεί να παράγει φρούτα και λαχανικά όλο τον χρόνο. Η καλλιέργεια του αγγουριού ειδικότερα αποδίδει πολύ γρήγορα σε σύγκριση με άλλα λαχανικά (π.χ. πιπεριά που θέλει 2,5 μήνες).

Συνήθως η χειμερινή σεζόν ξεκινά από τον Οκτώβριο έως και τις αρχές Νοεμβρίου, όπως μας πληροφορεί η Σοφία και μεσολαβούν 35-40 μέρες για να ξεκινήσει η συγκομιδή. Βασικό ρόλο παίζει και ηποικιλία που θα επιλέξει ο αγρότης, αλλά και το χώμα και το λίπασμα.

Ο Γιώργος Ριζωνάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως, τα θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ιεράπετρα. Εκείνος, ασχολείται ερασιτεχνικά από μικρό παιδί και αισθάνεται πως γεννήθηκε μέσα σε αυτά. Η Ιεράπετρα, μας διηγείται, είναι από τις πρώτες περιοχές στη Ελλάδα που οι αγρότες χρησιμοποίησαν θερμοκήπια. «Όπως μας λένε και οι παλιοί, είχε έρθει ένας Ολλανδός εδώ και είχε κάνει το πρώτο θερμοκήπιο. Πριν περίπου 50-60 χρόνια. Και από 'κει μάθαμε την καλλιέργεια σε θερμοκηπίο». Έκτοτε, ξεκίνησαν πολλοί αγρότες στην Ιεράπετρα να αξιοποιούν αυτή τη γνώση. «Για παράδειγμα στη Σητεία, δεν υπάρχει ούτε ένα θερμοκήπιο» αναφέρει, «στην Ιεράπετρα όμως, το 80%-90% έχουν θερμοκήπια».

Λόγω της τοποθεσίας της Κρήτης, οι καλλιέργειες πλήττονται από ακραίες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό, το θερμοκήπιο προστατεύει επιτυχώς τα λαχανικά από το χαλάζι, τις βροχές, τις αρρώστιες και τα επιβλαβή ζιζάνια, όπως εξηγεί  ο Γιώργος. «Σκέψου το θερμοκήπιο σαν μια θερμοκοιτίδα» μας λέει. Επίσης, αποδίδει πιο γρήγορα λόγω των θερμοκρασιών, αφού στο εσωτερικό του το θερμόμετρο ανεβαίνει εύκολα στους 18-25 βαθμούς.

Ωστόσο, δεν σημαίνει, σύμφωνα με την Σοφία πως ο αγρότης κοιμάται ήσυχος. Μπορεί το θερμοκήπιο να σπάσει από τους "πολλούς ισχυρούς αγέρηδες" όπως χαρακτηριστικά λέει και από την πολύ υγρασία να σαπίσουν τα λαχανικά, όπως συνέβη και φέτος επιβεβαιώνει. Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο κινδυνεύει και το καλοκαίρι όμως. Για τον λόγο αυτό κάνουν το λεγόμενο «άσπρισμα», βάφουν το νάιλον με ένα είδος στόκου, για να μην είναι αναπτυχθούν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του θερμοκηπίου.

Το ζευγάρι αναφέρει επίσης, πως υπάρχει προκατάληψη γύρω από τα θερμοκήπια. Γεγονός αναληθές, λένε, αφού όπως εξηγούν τα θερμοκήπια, τα φάρμακα, ακόμα και οι σπόροι που βγάζει ο αγρότης ελέγχονται από τοτς αρμόδιους φορείς.

«Η βοήθεια του κράτους είναι ελάχιστη έως μηδαμινή συνήθως», σημειώνει η Σοφία, αφού «τώρα που έπαθε ζημιά πολύς κόσμος με τα υψηλά μποφόρ, ο ΕΛΓΑ πληρώνουν το ελάχιστο ποσό ανά τετραγωνικό». Ο Γιώργος συμπληρώνει πως η αύξηση την τιμής των λιπασμάτων είναι μεγάλο ζήτημα, καθώς το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί και «οι τιμές δεν πιάνονται!».

Κ.Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα