Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 16:30

Έως τις 18 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ζημιές από παγετό και χαλάζι στον Δήμο Ευρώτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό της 26ης Ιανουαρίου και από τη χαλαζόπτωση της 1ης Φεβρουαρίου 2022, η οποία λήγει και για τις δύο περιπτώσεις την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται και σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Ευρώτα (www.evrotas.gov.gr), η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό αφορά σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, εκτός της κοινότητας Απιδέας (θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση). Οι δηλώσεις αφορούν ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια εκτός ποικ. κλημεντίνη, λεμόνια και γκρέιπ - φρουτ), ελιάς και λοιπών καλλιεργειών.

Επισημαίνεται ότι τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια που ζημιώθηκαν από τον παγετό δε θα δηλωθούν στην παρούσα φάση. Θα ακολουθήσει επόμενη ανακοίνωση. Επίσης να διευκρινιστεί ότι τα μανταρίνια ποικιλίας κλημεντίνη είναι εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.

Σε ό,τι αφορά στην υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι της 1ης Φεβρουαρίου 2022, αυτή αφορά στις κοινότητες Γλυκόβρυσης, Αγίου Ιωάννη και Γουβών (για την κοινότητα Απιδέας θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση). Σημειώνεται ότι στην αναγγελία αυτή θα δηλωθούν και τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια που έχουν ζημιά από χαλάζι.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί στις κοινότητες Γλυκόβρυσης, Αγίου Ιωάννη και Γουβών που έχουν ζημιά και από παγετό και από χαλάζι θα υποβάλλουν μία δήλωση ζημιάς, για  χαλάζι, όπου θα δηλωθούν και τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια.

Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές σε ποσοστό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ  ΤΟΥ  20%  της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  που περίμεναν να συγκομίσουν, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς σύμφωνα με τα παραπάνω στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μόνο κατόπιν ραντεβού, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • Δήλωση καλλιέργειας ΕΛΓΑ 2021 (αίτηση ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021)
  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Βιβλιάριο Τράπεζας

Τα τέλη εκτίμησης που καταβάλλονται από τους παραγωγούς με τη δήλωση ζημιάς για τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι (0,10 €) ανά δένδρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν ο ενδιαφερόμενος συγκομίσει το δηλωθέν αγροτεμάχιο πριν πραγματοποιηθεί η εκτίμηση από  γεωπόνο του ΕΛΓΑ, για να γίνει η εκτίμηση οφείλει να αφήσει ασυγκόμιστα δέντρα «μάρτυρες» κατανεμημένα σε όλο το αγροτεμάχιο (ικανός αριθμός δένδρων).

Υποχρεωτική τήρηση μέτρων κατά την προσέλευση για τη δήλωση ζημιάς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού:

Για την αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού με τον ανταποκριτή της αντίστοιχης κοινότητας. Οι παραγωγοί θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (rapid test αντιγόνου 48 ωρών).

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Για πληροφορίες αναφορικά με τους υπεύθυνους ανταποκριτές κάθε περιοχής και τηλέφωνα επικοινωνίας, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ευρώτα (www.evrotas.gov.gr).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα