Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 16:27

Μαντάς σε Κουνινιώτη: Στήριξη των παραγωγών σταφίδας μέχρι τέλους

Την αμετακίνητη στήριξή του στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας μέχρι την οριστική υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης, παρείχε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω της απάντησής του σε επιστολή που έλαβε εκ μέρους του Νικήτα Κουνινιώτη, εκπροσώπου της «Λαιμός Κωνσταντίνος Μον. ΑΕ», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας.

Στην απάντησή του ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του κ. Κουνινιώτη για τιμή 1 ευρώ ανά κιλό αποτελούν «μεγάλη πρόκληση» για κάθε παραγωγό, σημειώνοντας ότι οι αγρότες γνωρίζουν καλά την πορεία όλων όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Παράλληλα ο βουλευτής σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται την ενόχληση που έχουν προκαλέσει οι δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και η διαρκής στήριξή του στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας εδώ και μήνες, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υλοποίηση προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Μαντάς διατυπώνει επίσης δύο σημαντικά ερωτήματα προς τον κ. Κουνινιώτη, ζητώντας απαντήσεις τόσο για τους λόγους που η εταιρία που εκπροσωπεί ο κ. Κουνινιώτης κατά δήλωσή του προχωρά σε αγορά προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλ. σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που έχει συμφωνηθεί, όσο και για το εάν συμφωνεί ώστε να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Μαντάς αναφέρει:

«Οφείλω να σας ενημερώσω ότι όποιον παραγωγό και αν ρωτήσετε, μάλλον θα σας πει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πανηγυρίζετε για την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, την οποία επιλέγετε να προσφέρετε στους παραγωγούς αυτή την περίοδο.

Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό, αντί για τους σχετικούς πανηγυρισμούς, να συνταχθείτε στην κοινή προσπάθεια όλων μας να επανέλθει η τιμή του προϊόντος στο ύψος της τελευταίας πενταετίας, έτσι ώστε κάθεπαραγωγός να αμείβεται ανάλογα και σε πλήρη αντιστοιχία με τον κόπο και την εργασία του, ιδιαίτερα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Το γεγονός όμως ότι αποφεύγετε ακόμη και σήμερα, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, να συνταχθείτε στην κοινή αυτή προσπάθεια, πιθανότατα σημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή είτε αντίκειται στα επιχειρηματικά σας συμφέροντα, είτε θεωρείτε την εξευτελιστική αυτή τιμή ως την ενδεδειγμένη για το προϊόν.

Η ενημέρωσή μου για το θέμα της σταφίδας προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν καθ’ όλα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, αφού συνήθως αυτοί είναι που πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της δικής σας επιχειρηματικής στρατηγικής.

Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι τόσο εμένα, όσο και εσάς, οι παραγωγοί μας γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο, αλλά γνωρίζουν και εσάς ως επιχειρηματία, που για πολλές δεκαετίες έχετε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους.»

Και συνεχίζει: «Αφού όμως επιλέξατε τη δημόσια συζήτηση και διαφωνία μαζί μου, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσετε κι εσείς με τη σειρά σας στα εξής σημαντικά ερωτήματα:

1. Εφόσον η εταιρία που εκπροσωπείτε προτίθεται να υλοποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη κλειστή συνεδρίαση που προσκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 16 Δεκεμβρίου 2021 βάσει της οποίας προβλέπεται απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό, για ποιον λόγο πραγματοποιείτε αγορές προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή κάτω από το συμφωνηθέν ποσό;
2. Συμφωνείτε με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να μην συνεχίσουν να αναγκάζονται οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από 0,50 έως 1,00 € και να αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης του υπουργείου;

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μοναδική προοπτική για βιώσιμη και  λειτουργική λύση προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και για την εύρωστη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου στις τιμές που καθορίστηκαν και σε καμία περίπτωση χαμηλότερες, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα