Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 12:14

Ψάχνουν για ρόδια οι έμποροι και δε βρίσκουν - Μεγάλη ζημιά στην παραγωγή

Για ζημιά που, σε περιοχές της Ελλάδας, φτάνει ακόμη και το 80 με 90% κάνει λόγο ο Γιώργος Αναστόπουλος, παραγωγός και μεταποιητής ροδιού (νωπό φρούτο και χυμοποίηση) στη Γορτυνία Αρκαδίας, αλλά και πρόεδρος της μονάδας "Αλφειός - Ρόδι Α.Ε." στον Πύργο Ηλείας.

"Ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεν υπάρχει προϊόν, λόγω της σοβαρής ζημιάς που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο από τον παγετό, τότε που οι ροδιές ήταν σε ανθοφορία" σημείωσε ο κ. Αναστόπουλος μιλώντας στην eforigi.gr.

"Έχουν κατέβει οι έμποροι από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία για να αναζητήσουν προϊόν στην Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, έφτασε το 100%. Χάθηκαν ακόμη και δέντρα, φυτικό κεφάλαιο".

Η έλλειψη προϊόντος αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής, σύμφωνα με τον κ. Αναστόπουλο, ίσως έως και 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μέχρι στιγμής η τιμή παραγωγού στην πρώιμη ποικιλία Άκο (η Γουόντερφουλ ακολουθεί χρονικά) έχει κυμανθεί από 80 λεπτά έως 1 ευρώ, ενώ χονδρική στα σούπερ μάρκετ πωλείται γύρω στο 1,50 με 1,60.

Όσο για εξαγωγική δραστηριότητα: "Φέτος είναι ζήτημα εάν θα στείλουμε δυο-τρία φορτία στο εξωτερικό" παρατήρησε ο κ. Αναστόπουλος.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα