Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 12:42

Όχι νέες φυτεύσεις τις μέρες του καύσωνα, λέει ο γεωπόνος Α. Παρασκευόπουλος

«Όπως φαίνεται, από εδώ και πέρα έτσι θα είναι τα πράγματα με τη ζέστη, γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε καλλιεργητικές μεθόδους» σημείωσε ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην eforigi.gr και δίνοντας οδηγίες προς καλλιεργητές. «Τέτοιες συνθήκες ζέστης είχαμε να δούμε από το ΄88-΄89» παρατήρησε.

Κηπευτικά

Αναφερόμενος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κάλεσε τους παραγωγούς να μην κάνουν νέες φυτεύσεις αυτές τις μέρες του καύσωνα, που η θερμοκρασία αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα θερμοκήπια, κάτω από το πλαστικό. Επίσης, όπου είναι δυνατόν να γίνει σκίαση των θερμοκηπίων και τα φυτά να ποτίζονται δύο φορές την ημέρα αλλά με μικρότερη ποσότητα νερού.
Σημειώνεται ότι Ιούλιο και Αύγουστο στα θερμοκήπια της Τριφυλίας γίνονται οι νέες φυτεύσεις τομάτας και αγγουριού.
Οι υπαίθριες καλλιέργειες επίσης χρειάζεται να προστατευτούν με δίχτυα σκίασης, να γίνουν ψεκασμοί με ορυκτά, όπως π.χ. καολίνη, ισορροπημένη άρδευση και λίπανση.

Ελιές και αμπέλια

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τις ελιές και τα αμπέλια. «Έχει να βρέξει από την 1η Μάρτη. Πέντε μήνες χωρίς νερό, η καταπόνηση των ελαιόδεντρων είναι πολύ μεγάλη και η καρπόδεση μειωμένη. Χρειάζεται λελογισμένη άρδευση (σωστή αξιοποίηση νερού, λιγότερη ποσότητα σε περισσότερα δέντρα), όπου υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος, επίσης ψεκασμοί με ορυκτά και αφαίρεση βλάστησης για ανακούφιση».
Για τα αμπέλια, που είναι επίσης ξερική καλλιέργεια, σε αυτή τη φάση ο κ. Παρασκευόπουλος προτείνει να αφεθεί η βλάστηση για να προστατεύσει τους καρπούς. Επιπλέον, όσοι παραγωγοί διαθέτουν δίχτυα σκίασης (καθώς η αγορά τους έχει ένα κόστος) να τα τοποθετήσουν.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα