Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 08:28

Άσπρη Ελιά Καλαμών: Μια τυχαία μετάλλαξη με μέλλον λέει ο Γιώργος Κωστελένος

Έρευνα με σκοπό την κατοχύρωση ολόλευκης Ελιάς Καλαμών διεξάγει ο γεωπόνος - φυτωριούχος Γιώργος Κωστελένος, όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου στην Καλαμάτα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια όταν παραγωγός σε ελιά ποικιλίας Καλαμών εντόπισε ένα κλωνάρι με ολόλευκους καρπούς! «Το άφησε να μεγαλώσει ενώ το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια πήραμε μοσχεύματα και εμβολιάσαμε για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τη συγκεκριμένη μετάλλαξη» σημείωσε ο κ. Κωστελένος, ο οποίος χαρακτήρισε σπάνιο το άσπρο χρώμα αλλά και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
«Σκεφτείτε έναν καρπό που έχει τα ίδια γευστικά χαρακτηριστικά με τον μαύρο. Αν καλλιεργηθεί θα ανοίξει έναν καινούργιο εμπορικό κλάδο στη βρώσιμη ελιά. Εάν καταφέρουμε ως χώρα να κατοχυρώσουμε αυτό το προϊόν, για 25 χρόνια δε θα μπορεί να το έχει κανένας άλλος. Γι’ αυτό κάνουμε δέντρα. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, θα πάρει τουλάχιστον μια 5ετία ακόμη για να βεβαιωθούμε» παρατήρησε ο κ. Κωστελένος, ο οποίος πραγματοποιεί έρευνα πάνω στις ποικιλίες, συγκεντρώνοντας το γενετικό υλικό της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται επισταμένως με την ελιά.

Και τα μήλα δεν ήταν κόκκινα

Σκοπός του κ. Κωστελένου είναι να κατοχυρωθεί η άσπρη ελιά ως ελληνική πατέντα και να καλλιεργηθεί από παραγωγούς στην Ελλάδα. «Θα έχουμε για χρόνια ένα μονοπωλιακό προϊόν. Βέβαια, ο τελικός κριτής θα είναι ο καταναλωτής, αλλά υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές που “τρελαίνονται” με το άσπρο, όπως οι Ιάπωνες».
Και κατέληξε ο κ. Κωστελένος, μιλώντας στην Εύφορη Γη:
«Δεν ξέρω εάν η άσπρη ελιά θα αντικαταστήσει τη μαύρη, πιστεύω πως όχι. Σκεφτείτε, όμως, ότι και τα τα μήλα δεν ήταν κόκκινα. Συνέβη μια τυχαία μετάλλαξη, στο εξωτερικό, σε ένα δέντρο που από πράσινα ξεκίνησε να κάνει κόκκινα. Ε, από αυτό δημιουργήθηκαν όλες οι καινούργιες ποικιλίες, σε τέτοιο σημείο που σήμερα να πιστεύουμε ότι το φυσικό χρώμα του μήλου είναι το κόκκινο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την Καλαμών».

Μαρία Νίκα

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα