Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 10:01

Έως και πάνω από 60% σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά από τον καύσωνα σε ελαιώνες της Μεσσηνίας

Έως και πάνω από 60% ζημιωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου και της ελιάς στη Μεσσηνία, σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Το διάστημα του καύσωνα (15-20 Μαΐου) στον νομό Μεσσηνίας, προκλήθηκαν σημαντικές συνέπειες στην παραγωγή, με ζημιά πάνω από 60% σε ορισμένεςπεριπτώσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννη Κυριακόπουλο.
Μια δύσκολη χρονιά που έρχεται αμέσως μετά από ακόμα μια όχι αποδοτική ελαιοσυγκομιδή, αφού πέρα από τις μειωμένες τιμές, η παραγωγοί έπρεπε να τα βγάλουν πέρα και με μειωμένη σοδειά. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στους 30.000 τόνοι, δηλαδή πιο κάτω από τους 38.000 τόνους που ήταν η μεγαλύτερη παραγωγή των τελευταίων ετών, το 2017.
Όσο για την ελιά Καλαμών, έφτασε περίπου τους 3.500 τόνους. Ποσότητες ναι μεν υψηλότερες από ορισμένες άλλες χρονιές, αλλά σίγουρα όχι ικανοποιητικοί για τον ελαιοκομικό κόσμο της περιοχής.
Ειδικότερα για τις συνέπειες του καύσωνα, ορισμένοι ελαιώνες, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά ζημιάς, ενώ ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει ακόμα, καθώς η τελική αξιολόγηση εξαρτάται από την εξέλιξη της καρποδεσίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλε τις περιοχές.
Ο κ. Κυριακόπουλος εξήγησε μιλώντας στην "e-gi.gr" πως μετά από αυτοψίες που έκαναν οι υπηρεσίες, κατέληξαν στο ότι υπάρχουν τρεις ζώνες ζημιάς: Με πάνω από 60% στην πρώτη ζώνη, με ζημιές μέτριας έντασης στην δεύτερη ζώνη και ήπια συμπτώματα στην τρίτη.

Ζημιά πάνω από 60% στην πρώτη ζώνη
Ζημιά πάνω από 60% επήλθε κυρίως σε περιοχές ενδοχώρας μέσω πρώιμης άνθισης και καρπόδεσης και αυτή η ζημιά έγινε σε αρκετές  τοπικές κοινότητες.
Η ζημιά είναι υψηλότερη σε περιοχές με ευνοϊκότερη την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών και αυξάνεται όσο αυξάνεται το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι ένα μέσο υψόμετρο, εξηγεί ο κ. Κυριακόπουλος.

Μέτριας έντασης ζημιές στην δεύτερη ζώνη
Μέτριας έντασης ζημιές εμφανίζονται σε ένα μεγάλο μέρος των κοινοτήτων, είτε της παραλιακής ζώνης είτε της ενδοχώρας. Το μέγεθος της ζημιάς σε αυτή τη περίπτωση είναι κυμαινόμενο και εξαρτάται από το στάδιο της άνθισης- καρπόδεσης, του προσανατολισμού του ελαιώνα, του ύψους θερμοκρασίας. Υπήρχε μια διαφοροποίηση στη θερμοκρασία γιατί υπήρχαν χωριά της Μεσσηνίας που κατέγραψαν θερμοκρασίες 41-42 βαθμών. Επίσης επηρεάζεται από το ανάγλυφο  του εδάφους, παρατηρεί ο ίδιος.

Ήπια συμπτώματα στην τρίτη ζώνη
Για τις περιοχές με ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα που εντοπίζονται κυρίως σε τοπικές κοινότητες οι οποίες είναι κοντά στην ακτογραμμή, εκεί τα χαρακτηριστικό ήταν πολύ πρώιμη καρπόδεση και η ανάπτυξη ικανοποιητική. Επίσης ήπια συμπτώματα παρουσιάζονται  σε περιοχές με μεγάλα υψόμετρα, όπου η ανθοφορία δεν υπέστη σοβαρή ζημιά από τις  υψηλές θερμοκρασίες. 

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα