Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 16:27

Στ. Αραχωβίτης: «Έλεγχο των συνεταιρισμών και χέρι στην ακίνητη περιουσία τους από τους ιδιώτες επενδυτές»

Στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2020 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε ότι με το Σ/Ν «παραβιάζονται πολλές από τις 7 συνεταιριστικές αρχές, με πρώτη την αρχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας και δεύτερον, το ότι η περιουσία ανήκει στις γενεές και όχι στους μετόχους».

Κομβικό σημείο για την καταστρατήγηση των αρχών είναι το ότι δίνεται η δυνατότητα εισόδου των ιδιωτών – επενδυτών στους συνεταιρισμούς με το συγκεκριμένο ποσοστό του 35%. Με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετούνται υγιείς ή υπό εκκαθάριση συνεταιρισμοί. Εξυπηρετείται μόνον μία μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν δεθεί στο άρμα κάποιων επενδυτών της αγοράς.
«Η αγορά λοιπόν έχει επιλέξει να εισβάλει μέσα στους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας και «αξιοποιώντας» την περιουσία των συνεταιρισμών αυτών, αλλά και την ονομασία που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου το προϊόν που παράγεται σε αυτούς τους συνεταιρισμούς, να διοχετεύεται με αυτό στην αγορά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στην κατάφορη καταστρατήγηση της συνεταιριστικής αρχής της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, αφού με το ποσοστό του 35% η δυνατότητα λήψης διαφορετικών από αυτές των ιδιωτών - επενδυτών αποφάσεων εξανεμίζεται.
Στο Σχέδιο Νόμου ισοπεδώνεται η δημοκρατική αρχή που λέει ότι, μια μερίδα είναι μια ψήφος, αφού δίνεται η δυνατότητα η αξία της μερίδας του μετόχου - επενδυτή να καθορίζεται από τη γενική συνέλευση και να μπορεί να είναι διαφορετική από των μελών. Αυτό σημαίνει στην ουσία, ότι ένας συνεταιρισμός που έχει 500 ευρώ τη συνεταιριστική μερίδα για τα μέλη του, μπορεί η γενική συνέλευση να αποφασίσει ότι η μερίδα για τον ιδιώτη - επενδυτή είναι 50 ευρώ. Το ένα δέκατο της μερίδας δηλαδή. Συνδυάζοντας το κρίσιμο ποσοστό του 35% με την διαφορετική αξία της μερίδας, το Σχέδιο Νόμου πετυχαίνει με χειρουργικό τρόπο, ο ιδιώτης με το ένα δέκατο της μερίδας της αξίας, να πάρει τον έλεγχο του 35% του συνεταιρισμού.
Καταλήγοντας ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε «Άποψη μας είναι ότι, με πρόσχημα την προώθηση χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες, το νομοσχέδιο επιδιώκει να περάσει τον έλεγχο των συνεταιρισμών σε ιδιωτικό επίπεδο, πράγμα για το οποίο εδώ διατυπώνουμε τη σοβαρή διαφωνία μας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλοιωθεί πλήρως ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών και δεν θα μιλάμε πλέον για συνεταιρισμούς, αλλά για ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά κέντρα».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα