Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 11:31

Πρωτοποριακά εργαστήρια αλλάζουν τα δεδομένα στη αγροτική παραγωγή - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βίντεο)

Οι καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή προκύπτουν μέσα από την έρευνα και μεράκι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «HortLab», του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων», του οποίου ηγείται ο Καθηγητής Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, αλλά και του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα. Αυτά τα εργαστήρια παρουσιάζουμε σε αυτό το επεισόδιο της εκπομπής "Εύφορη Γη", μαζί με άλλα πρωτοποριακά εγχειρήματα, που έχουν ως βάση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ένα πανεπιστήμιο με 17 συνολικά εργαστήρια στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Όταν ένα συμβατικό θερμοκήπιο, έκτασης ενός στρέμματος, μπορεί να παράξει 15 - 25 τόνους ντομάτας το χρόνο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γνωρίζει τον τρόπο, να αυξήσει την απόδοση ξεπερνώντας τους 60 τόνους.
Στην έκθεση Agrothessally 2019, μεταξύ 270 περιπτέρων και 900 εταιριών, γνωρίσαμε επιστήμονες και φοιτητές των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δίνει βαρύτητα και σημασία στη γεωργική παραγωγή.
Δείτε το βίντεο της εκπομπής "Πρωτοποριακά εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας"


Το θεσμοθετημένο εργαστήριο «Hortlab», ειδικεύεται στον τομέα των Δενδροκηπευτικών και των Εδαφικών Πόρων, εστιάζοντας σε προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και τα προγράμματά του έχουν ήδη ξεχωρίσει σε διεθνές επίπεδο.
Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, στέκεται ιδιαίτερα στα πλεονεκτήματα των ποικιλιών της καρυδιάς Καλιφόρνιας, έναντι άλλων ποικιλιών. Όπως εξηγεί, οι ποικιλίες καρυδιών από την Καλιφόρνια, παρουσιάζουν δείγματα καρπού από την πρώτη κιόλας χρονιά της φύτευσής τους, ενώ χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποσοτική και ποιοτική απόδοση στο πέρασμα των χρόνων. Μια απόδοση που υπολογίζεται από τον 8ο χρόνο και μετά, σε τουλάχιστον 40 κιλά ανά δέντρο και με 20 δέντρα ανά στρέμμα, τότε η παραγωγή φθάνει τα 800 κιλά ανά στρέμμα, εξασφαλίζοντας έτσι οι αγρότες μας ένα σαφές και καθαρό κέρδος.
Επιπλέον, ο κ. Παπαχατζής, έχοντας ασχοληθεί συνολικότερα με την καλλιέργεια ξηρών καρπών, εξηγεί πως τώρα πια μπορούμε να μιλάμε και για ποικιλίες αμυγδαλιάς που καρποφορούν τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, σε πιο ορεινές περιοχές. Ποικιλίες, αποδοτικότερες καλλιεργητικά, βελτιούμενες σε γεύση και ποιότητα, που γίνονται ανταγωνιστικές σε εμπορικό επίπεδο, προσδίδοντας στον παραγωγό το ρόλο του επιχειρηματία.
Ο Καθηγητής, επεσήμανε το οξυμένο ενδιαφέρον τον φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σε συνεργασία με τους αγρότες, δημιουργεί ένα ενισχυμένο δίκτυο πληροφοριών, που αφορά στη γεωργική παραγωγή, το “Agricluster”.
Από τη μεριά του ο Καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός, που ηγείται του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο ανήκει, με αυτό της Θεσσαλίας.
Στέκεται στην εξειδίκευσή του κ. Παπαχατζή στη γενετική βελτίωση των φυτών, πράγμα που αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη για το Εργαστήριο το οποίο διευθύνει ο κ. Ζακυνθινός στην Καλαμάτα, των «Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Τροφοφαρμάκων». Ο Καθηγητής στέκεται ιδιαίτερα στην καλλιέργεια του «Πεκάν» και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στη χώρα μας. Όπως εξηγεί, το «Πεκάν» είναι καρπός που θυμίζει το καρύδι, διαθέτει καλά λιπαρά και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαος Κατσούλας, υπεύθυνος του «Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος» του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, περιγράφει την καινοτόμα τεχνική της «Ενυδρειοπονίας», που με πρωτοποριακό τρόπο εξοικονομεί νερό και λίπασμα σε δύο διαφορετικές και φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους καλλιέργειες.
Ο κ. Κατσούλας, εξηγεί πως η «Ενυδρειοπονία» συνδυάζει την καλλιέργεια ψαριών με την Υδροπονική καλλιέργεια. Το νερό που θα χανόταν από το ενυδρείο, μεταφέροντας χρήσιμες ουσίες από τα ψάρια, φιλτράρονται κατά τρόπο τέτοιο, που τα ωφέλιμα συστατικά , όπως η αμμωνία, φτάνουν στο φυτό. Στη συνέχεια το νερό, μπορεί να επιστρέψει στο ενυδρείο, καθαρό.
Όπως εξηγεί, το κυκλικό σύστημα της «Ενυδρειοπονίας», υπάρχει ακόμα σε πιλοτικές μονάδες στη χώρα μας, ενώ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερα κερδοφόρο για τους παραγωγούς, που επενδύουν στη χρήση αυτού του τρόπου καλλιέργειας. Έτσι, εξοικονομώντας ενέργεια, νερό και λίπασμα, ανοίγει ο δρόμος για χρήση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες.
Η χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, ξεκινά με αργά βήματα να επενδύει σε σύγχρονα μέσα, τα οποία με σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, μπορούν να αποδώσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Τέλος, στο Εργαστήριο, «Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος», οι ειδικοί, δίνουν έμφαση στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού περιβάλλοντος για μια καλλιέργεια.

«Διαβάστε περισσότερα για το εργαστήριο "Hortlab" στο 11ο τεύχος της Εύφορης Γης»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα